Herediter nöropati nedir?

İçindekiler:

  1. Herediter nöropati nedir?
  2. Herediter motor nöropatiler nedir?
  3. Polınoropatı ne demek?
  4. Herediter defekt nedir?
  5. Basıya duyarlı nöropati nedir?
  6. Multifokal motor nöropati nedir?
  7. Herediter faktör ne demek?
  8. Herediter ataksi ne demek?
  9. HNPP hastalığı nedir?
  10. Duysal polinöropati nedir?
  11. CIDP hastalığı ne demek?

Herediter nöropati nedir?

Herediter nöropatiler, genetik defekt sonucu ortaya çıkan ve periferik sinir sistemini etkileyen nadir görülen hastalıklardır.

Herediter motor nöropatiler nedir?

Charcot-Marie-Tooth (CMT) hastalığı ya da herediter motor ve duysal nöropati (HMSN) periferik sinirlerin fonksiyonlarında bozulma ile karakterize genetik olarak heterojen bir grup rahatsızlığın tanımıdır. Olguların büyük kısmında CMT ilk önce bebeklikte ortaya çıkar ve klinik fenotip olarak motor tutulum baskındır.

Polınoropatı ne demek?

Polinöropati, çok sayıda periferik sinirin çeşitli nedenlerle hasarlanması sonucu ortaya çıkan ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan bir tablo. Periferik sinir sistemi, beyin ve omurilik gibi merkezi sinir sistemi haricinde, uzuvlarımıza ve organlarımıza uyarıları taşıyan sinir ağının adı.

Herediter defekt nedir?

Herediter sferositoz (HS), hücre zarı proteinlerinin kalıtsal hasarı nedeniyle, eritrositlerin morfolojik olarak bikonkav ve santral solukluğu olan disk şekilli hücrelerden, santral solukluğu olmayan küre şeklinde (sferosit) hücrelere dönüşmeleri ile hemolize yatkınlığın artması sonucu anemi, sarılık ve dalak büyüklüğü ...

Basıya duyarlı nöropati nedir?

Basınca duyarlı herediter nöropati (HNPP) Otozomal dominant (her kuşakta hastanın olduğu) olarak kalıtım gösteren, bası veya minör travma ile ortaya çıkan ağrısız, tekrarlayıcı ve geri dönüşümlü kuvvet kayıpları ve kimi zaman his kaybının gözlendiği bir hastalıktır.

Multifokal motor nöropati nedir?

Multifokal motor nöropati (MMN), birden fazla motor siniri etkileyen saf motor nöropati şeklinde ilk olarak 1988 yılında tanımlanmıştır. MMN, duyu kaybı olmaksızın kronik ya da basamaklı ilerleyici asimetrik üst ekstremite güçsüzlüğü ile karakterize olan kazanılmış immün sistem aracılı bir nöropatidir.

Herediter faktör ne demek?

Herediter anjioödem kalıtsal olarak protein yapısındaki bir maddenin eksik ya da işlevsiz olmasından kaynaklanır. Bu hastalıkta değişken aralıklarla vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan şişme atakları olur ve bu şişmeler ortalama 2-4 gün sürer.

Herediter ataksi ne demek?

Herediter ataksiler oldukça heterojen bir grup hastalıkdır. Yürüyüş, konuşma, göz ve el haraketlerinde koordinasyon bozukluğu olarak tanımlanır. Genellikle serebellum atrofisi ile ilişkilidir. Herediter ataksilerin sınıflaması hastalığın kalıtım şekline dayanmaktadır.

HNPP hastalığı nedir?

Basınç felçleri ile birlikte olan herediter nöropati (HNPP); otozomal dominant geçişli, yavaş ilerleyen, genellikle ağrısız olan ve sıklıkla minör travma veya bası sonucu ortaya çıkan, tekrar eden akut periferik mononöropatiler ile karakterizedir (1,2,3,4,5,6,7,8).

Duysal polinöropati nedir?

Polinöropati, kişideki periferik sinirlerin zarar görmesi nedeniyle normal sinyallerin beyne geri gönderilememesi ile oluşan bir hastalıktır. Ciltteki, kaslardaki, organlardaki kısacası vücudun farklı yerlerindeki birden çok sinir etkilenebilir.

CIDP hastalığı ne demek?

Kronik inflamatuar demyelinizan polinöropatiler (CIDP), bağışıklık sisteminde meydana gelen anormallikler neticesinde çevresel sinir liflerinin etrafındaki miyelin kılıfın zarar görmesi sonucunda ortaya çıkar. Edinsel hastalık kategorisinde yer aldığı için uygun tedavi yöntemleri çerçevesinde tedavi edilebilmektedir.