HbA1c testi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. HbA1c testi nasıl yapılır?
  2. HbA1c testinde nelere bakılır?
  3. HbA1c testi sağlık ocağında yapılır mı?
  4. Hemoglobin a1c neden yükselir?

HbA1c testi nasıl yapılır?

HbA1C testleri, damardan bir tüp kan alınması ve laboratuvar ortamında incelenmesi şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bu incelemeler kişinin yaklaşık olarak 3 aylık kan şekeri ortalamasını sunmaktadır.

HbA1c testinde nelere bakılır?

HbA1C testi, kandaki şeker miktarını ölçen ve diyabet teşhisi için kullanılan bir kan testtir. Hemoglobin A1C olarak ta bilinen HbA1C testi, son 3 ayda alyuvarlardaki hemoglobine bağlanan şeker (glukoz) miktarını tespit eder.

HbA1c testi sağlık ocağında yapılır mı?

Özellikle Hba1c testi sağlık ocağında yapılır mı sorusu popüler. Öncelikle eski adı sağlık ocağı olan ve yeni adı ile aile sağlığı merkezlerinde pek çok tahlil ve test yapılıyor. Hekim isteğiyle sağlık ocağında Hba1c testi de yapılabiliyor. Ayrıca pek çok hastanede, özel sağlık kurumunda da bu testi yaptırabilirsiniz.

Hemoglobin a1c neden yükselir?

Hemoglobin, sürekli olarak yapılıp yıkılan dinamik bir moleküldür. Vücutta üretilen bir hemoglobin proteinin ortalama yaşam süresi 3 aydır. Kanda fazla miktarda glukoz bulunduğu durumda hemoglobine bağlanma miktarı artar. Bu nedenle de ölçülen HbA1c değeri yükselir.