Iltihaplı sedef hastalığı nedir?

İçindekiler:

  1. Iltihaplı sedef hastalığı nedir?
  2. Iltihaplı sedef romatizması nedir?
  3. Sedef hastalığı ölüme yol açar mı?
  4. Sedef romatizmada hangi ilaçlar kullanılır?
  5. Sedef eklem ağrısı yapar mı?

Iltihaplı sedef hastalığı nedir?

Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin normalden bir kaç kat daha hızlı çoğalmasına neden olan bir cilt bozukluğudur. Bir diğer adı da psoriasis olan sedef hastalığı sırasında ciltte beyaz pullarla kaplı engebeli kırmızı lekeler görülmeye başlanır.

Iltihaplı sedef romatizması nedir?

Sedef romatizması, Sedef hastalığı olanlarda ortaya çıkan, el, ayak, diz, dirsek, omuz gibi çevresel eklemleri, bazen de omurgayı ve omurga ile leğen kemiği arasındaki eklemleri etkileyebilen iltihabi bir romatizma türüdür.

Sedef hastalığı ölüme yol açar mı?

1- Sedefin yaygın formu ölümcül olabilir: Nadiren, vücudun tüm cilt yüzeyi hastalıktan etkilenebilir; Sedefin bu yaygın formu ölümcül olabilir, çünkü sedefin yaygın formunda aşırı enflamasyon ve cilt soyulması nedeniyle cildin sıcaklığı düzenleyici özelliği bozulabilir ve cildin bariyer fonksiyonları zarar görebilir.

Sedef romatizmada hangi ilaçlar kullanılır?

İndometazin, diklofenak, naproksen, etodolak, meloksikam vb nonsteroid (kortizon olmayan) antiinflamatuvar (NSAİ) ilaçlar sedef romatizmasında ortaya çıkan eklem ağrısı ve şişliği, topuk ağrısı ve sabah tutukluğunu gidermede etkili olurlar.

Sedef eklem ağrısı yapar mı?

Bazen tüm vücut cildinde yaygın döküntüye neden olabilir. Sedef romatizması ise, sedef hastalığı olan bireylerde görülen, eklemlerde şişlik, ağrı ve hareket kısıtlılığına, omurga ve bel ağrısına ve parmaklarda şişliğe neden bir romatizma tipidir. Sedefli hastaların yaklaşık %20-40'ında sedef romatizması gelişebilir.