Talasemi kanda nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Talasemi kanda nasıl anlaşılır?
  2. Talasemi majör hastalığı nedir?
  3. Talasemi testinde nelere bakılır?
  4. Talasemi değeri kaç olmalı?
  5. Evlilik için kan testinde nelere bakılır?
  6. Akdeniz anemisi çocuğa geçer mi?
  7. Talasemi öldürür mü?
  8. HbA2 normal değeri kaç olmalı?
  9. Anemi taşıyıcılığı nedir?

Talasemi kanda nasıl anlaşılır?

Tanı, hemoglobin elektroforezi adı verilen test ile konur. Bu testte HbA2 düzeyi %3-7 arasındadır. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı hastalık olarak kabul edilmez. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı olan bir birey, kendisi gibi birisiyle evlenirse % oranında akdeniz anemisi olan çocuklarının olma ihtimali vardır.

Talasemi majör hastalığı nedir?

Talasemi Majör: Akdeniz anemisi rahatsızlığının en ağır seyreden türüdür. Taşıyıcı anne ve babadan bozuk gen aktarımı sonucu doğan çocuklarda görülür. Bebek henüz 6 aylıkken belirtiler görülmeye başlar. Derin kansızlık, gelişme geriliği, sarılık başlıca belirtileri arasındadır.

Talasemi testinde nelere bakılır?

Bu test eritrositler içindeki mevcut hemoglobinin tipi ve göreceli miktarlarını ölçer. Hemoglobin A hem alfa hem de beta globini içeren ve yetişkinlerde bulunan normal bir hemoglobin tipidir. Beta talasemi kalıtı olanlarda genellikle büyük bir yüzde de HbA2 ve/veya F bulunmaktadır.

Talasemi değeri kaç olmalı?

Talasemili hastanın hemoglobini 9,5 g/dl'nin üzerinde tutulmalıdır. Kansızlığı düzeltmek için verilen kan transfüzyonları vücutta demir birikmesine yol açar ve kalp, karaciğer, tiroid, pankreas ve dalak gibi organlarda hücre hasarına yol açar.

Evlilik için kan testinde nelere bakılır?

Evlilik sağlık raporu için genellikle kan tahlili ve akciğer filmi isteniyor. Kan tahlilinde kan grubunun belirlenmesinin yanı sıra, hepatit, frengi ve AIDS gibi hastalıkların olup olmadığına da bakılıyor.

Akdeniz anemisi çocuğa geçer mi?

Akdeniz anemisinin kalıtsal olarak çocuğa geçtiğini fakat tedavi ile önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Şeker, "Akdeniz anemisinin diğer adı 'beta talasemi'dir. Akdeniz anemisi, anne ve babadan kalıtsal olarak çocuklara geçen ve tedavisi ile önlenebilen bir hastalıktır.

Talasemi öldürür mü?

Talasemi majör hastası olanların bir kısmı doğum sırasında yaşamını yitirmektedir. Sağ kalanların ise ya hayat boyu kan takviyesi almaları ya da tamamen iyileşmek için kemik iliği nakli olmaları gerekmektedir. Majör hastalar kemik iliği nakliyle hastalıktan tamamen kurtulabilmektedir.

HbA2 normal değeri kaç olmalı?

Hemoglobin elektroforezi testi normal değerleri; hemoglobin A1 (HbA1); %95-98. hemoglobin A2 (HbA2); %2-3.

Anemi taşıyıcılığı nedir?

Akdeniz Anemisi taşıyıcısı, kalıtsal bir hastalık olan talaseminin çocuklara anne ya da babadan geçmesini ifade etmektedir. Adının Akdeniz Anemisi olmasındaki en büyük sebep ise görülme sıklığının Antalya, Muğla ve kıyı şeridinde fazlaca olmasından kaynaklanmaktadır.