4 ventrikül nedir?

İçindekiler:

  1. 4 ventrikül nedir?
  2. Supratentorial tümör nedir?
  3. Opere medulloblastom nedir?
  4. Posterior fossa tümörü nedir?
  5. 4 ventrikül ne işe yarar?
  6. Supratentorial ameliyat nedir?
  7. Medulloblastoma nedir tıp?
  8. Pilositik Astrositom ne demek?
  9. Posterior fossa araknoid kisti nedir?
  10. Ventrikül ne demek kalp?
  11. Beyin ventrikül ne demek?
  12. Latince ventrikül ne demek?
  13. Tümör nasıl olur?
  14. Tümör kanser mi?

4 ventrikül nedir?

4. ventrikül beyin sapı ve serebellum arasında yerleşen bir orta hat kavitesidir. Bu çadır şeklindeki boşluğun tabanını pons ve medulla oluşturur. Üst ve alt tavanının birleştiği tepe noktası ise fastigium olarak adlandırılır (Şekil 4, 8) (14).

Supratentorial tümör nedir?

Supratentorial ile anlatılmak istenen beyin kısmı iken, infratentorial ile beyincik ve beyin sapıdır (posterior fossa). Supratentorial ependimom derken, tentoriumun üzerine yerleşmiş olan tümörler kastedilmektedir. Bu bölümde beyin hemisferleri ve içinde ise lateral ve üçüncü ventriküller bulunmaktadır.

Opere medulloblastom nedir?

Medulloblastom: Medulloblastom çocuk ve gençlerde en sık görülen kötü huylu solid tümördür, tüm çocukluk çağı kötü huylu tümörlerinin 'sini oluşturur. Bu hastalık nadir de olsa genç yetişkinlerde de görülür. Diyagnoz yani tanı anında hastaların ortalama yaşı beş ila yedi arasındadır.

Posterior fossa tümörü nedir?

Posterior fossa tümörleri beynin en girift ve hassas anatomik bölgesinde yerleşim gösteren tümörlerdir. Bu sebepten dolayı cerrahisi zordur.

4 ventrikül ne işe yarar?

Subaraknoid boşluğa açılarak ventriküllerde üretilen beyin omurilik sıvısının beyincik ve beyin kabuğunu kuşatmasını sağlayan üç delik dördüncü ventrikülde bulunur. Dördüncü ventrikül, omurilikteki santral kanal ile devam eder ve beyin omurilik sıvısının, omuriliğin iç yüzüne de akmasına izin verir.

Supratentorial ameliyat nedir?

Yöntem : Supratentorial, yani beyinin üst kısmında yerleşen tümörlerin çıkartılması ameliyatı, kafatasından bir kısım kemiğin çıkartılıp ameliyat sonunda yerine konması demek olan kraniotomi işlemi ile başlanır.

Medulloblastoma nedir tıp?

Medulloblastom yüksek derecede habaset gösteren, beynin bir parçası olan küçük beyin hücrelerinin kötü huylu değişime uğraması sonucu ortaya çıkan solid bir tümördür. Direkt merkezi sinir sistemi‎'nden (MSS) kaynaklandığı için primer (birincil) MSS tümörü‎ olarak adlandırılır.

Pilositik Astrositom ne demek?

Pilositik astrositomlar genellikle yavaş büyüyen kistik tümörlerdir. Makroskopik olarak kist içinde solid yumuşak gri nodülle karakterizedir (14). Mikroskopik olarak pilositik astrositomlar bifazik yapıda, eozinofilik granüller içeren rosenthal fibrillerden ve fusiform astrositlerden oluşur.

Posterior fossa araknoid kisti nedir?

Araknoid kistler, beyin veya omurilik ile araknoid membran arasında bulunan, içi sıvı ile dolu keselerdir. Bu kistler baş ağrısı, baş dönmesi ve nöbet gibi semptomlarla kendini gösterebilir.

Ventrikül ne demek kalp?

Ventrikül, tıp alanında kullanılan ve pek çok kişinin merak ettiği bir terimdir. Bu terim, kalp ve beyin gibi değerli organlar arasında bulunan boşlukları ifade ediyor. Doktorlar, bu organlarda boşluk oluşması durumlarında bu boşluk durumlarını ventrikül olarak açıklıyor.

Beyin ventrikül ne demek?

Ventrikül, tıp alanında kullanılan ve pek çok kişinin merak ettiği bir terimdir. Bu terim, kalp ve beyin gibi değerli organlar arasında bulunan boşlukları ifade ediyor. Doktorlar, bu organlarda boşluk oluşması durumlarında bu boşluk durumlarını ventrikül olarak açıklıyor.

Latince ventrikül ne demek?

Kalp karıncığı veya ventrikül, atriyumdan alınan kanı vücuda ve akciğerlere doğru ileten, kalbin alt kısmında bulunan iki büyük odacıktan biridir.

Tümör nasıl olur?

Beyin tümörlerinin nasıl oluştuğu ile ilgili iki önemli cevap verilebilir. İlki beynin kendi hücrelerinden gelişmesi diğeri ise başka bir bölgeden tümörün beyne sıçramasıdır. Eğer beyin tümörü kendi hücrelerinden gelişiyorsa benign (selim, iyi huylu)ve malign (habis, kötü huylu) olarak ikiye ayrılır.

Tümör kanser mi?

İyi huylu-selim tümörlerde herhangi bir şüpheli durum bulunmazken, kötü huylu-habis olan tümörler kanser olarak tanımlanıyor. Başka bir deyişle bütün kanserler aynı zamanda tümör olarak adlandırılabiliyor; ancak bütün tümörler kanser olarak değerlendirilmiyor.