Buğday çimi marmelatı nedir?

İçindekiler:

  1. Buğday çimi marmelatı nedir?
  2. Uğut tatlısı nasıl kullanılır?
  3. Uğut marmelatı nedir?
  4. Sümelek tatlısı nasıl yapılır?
  5. Sümelek tatlısı nedir?
  6. Sümelek ne demek?

Buğday çimi marmelatı nedir?

Sakarya ilimizin Taraklı ilçesinde çok uzun yıllardan beri yöresel bir tatlı olarak pişirilen ve asıl adı "Uğut Tatlısı" olarak bilinen buğday çimi marmelatı, buğday tohumlarının çimlendirilmesinden sonra pişirilerek elde edilen bir üründür.

Uğut tatlısı nasıl kullanılır?

Kıvamını alan uhut koyu kahve rengini alır. Uhut 15 dakika daha ateşte tutulduktan sonra, ateşten indirilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurulup, kahvaltılarda ekmeğe sürülerek yenir.

Uğut marmelatı nedir?

YERLİ BUĞDAY VE SUDAN YAPILAN ŞEKERSİZ BİR TATLIDIR. BUĞDAYIN ÇİMLENDİRİLMESİYLE ELDE EDİLİR. ŞEKER İLAVESİ YOKTUR. HİÇBİR TATLANDIRICI KULLANILMADAN ÜRETİLİR.

Sümelek tatlısı nasıl yapılır?

"Sümelek ata dedelerimizden gelmiştir. Özbekistan'a sürgün edildiklerinde orada onlardan öğrenmişler. Özbekler sümelek yapıp, niyet edip abdestli bir şekilde sulayarak buğdayı 3 gün büyütüyorlar. Öğütüp, suyunu alıp ardından un ile karıştırıp 2 gün durmadan pişiriliyor ve sonunda sümelek oluyor."

Sümelek tatlısı nedir?

Şeker katılmamasına rağmen son derece tatlı olan sümelek, Taciklerde "sumanak", Kırgızlarda ise "sümölök" olarak biliniyor. Çimlendirilmiş buğdayın kökünün sıkılarak alınmasıyla elde edilen sıvıdan yapılan sümeleğin hazırlanışı oldukça zahmetli ve sabır gerektiriyor.

Sümelek ne demek?

Sümelek, Özbek halkı için nevruzu ve ilkbaharı simgeliyor. Şeker katılmamasına rağmen son derece tatlı olan sümelek, Taciklerde "sumanak", Kırgızlarda ise "sümölök" olarak biliniyor. ... Özbekler, sümelek karıştırılırken tutulan dilek ve duaların kabul olacağına inanıyor.