Istatistik kurumu ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Istatistik kurumu ne işe yarar?
  2. Tüketici Fiyat Endeksi Nedir Tüik?
  3. Istatistiğin görevleri nelerdir?
  4. Tüketici fiyat endeksi nasıl hesaplanir?
  5. Fiyat endeksleri hangi amaçlar için kullanılır?
  6. Tüik te kimler çalışır?
  7. Tüketici Fiyat Endeksi neye göre belirlenir?

Istatistik kurumu ne işe yarar?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) temel görevi, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda, veri ve bilgilerin, derlenmesini, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını yapmaktır. TÜİK bireylerden, hanelerden, işyerlerinden araştırmalar ve sayımlar yoluyla veri toplar.

Tüketici Fiyat Endeksi Nedir Tüik?

Tanım: Tüketici fiyat endeksi (TÜFE), hanehalklarının tüketimine yönelik mal ve hizmet fiyatlarının zaman içindeki değişimini ölçmektedir. ... 2003=100 temel yıllı TÜFE'de, yurtiçinde mal ve hizmet tüketmek amacıyla yapılan, tüm nihai parasal tüketim harcamaları esas alınmaktadır.

Istatistiğin görevleri nelerdir?

Ülkenin ekonomi, sosyal konular, demografi, kültür, çevre, bilim ve teknoloji alanları ile gerekli görülen diğer alanlardaki istatistiklerini derlemek, değerlendirmek, analiz etmek ve yayımlamak.

Tüketici fiyat endeksi nasıl hesaplanir?

TÜFE, istatistik bilimindeki fiyat endeks sayıları ile hesaplanır. Belli bir yıl seçilir ve bu yıl temel yıl kabul edilir. Endeks değeri 100'dür. Bundan sonraki yıllar, yani cari yıllar enflasyon değerlerine göre değişkenlik gösterir ve temel alınan endekste oynamalar olur.

Fiyat endeksleri hangi amaçlar için kullanılır?

Bir ülkenin ekonomik yapısının belirlenmesinde, ekonomik kararlar alınmasında, kişilerin satın alma gücünün tespitinde, ücret ve maaşların belirlenmesinde, tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerdeki perakende fiyatların tespiti ve bu fiyatlarda zaman içerisinde meydana gelen değişimin belirlenmesinde fiyat ...

Tüik te kimler çalışır?

Üniversite mezunu lisans, yüksek lisans ve doktora dereceli personel; 516 TÜİK Uzmanı, 12 TÜİK Uzman Yardımcısı, 501 İstatistikçi, 44 Matematikçi, 61 Mühendis, 19 Ekonomist, 15 Sosyolog, 8 Programcı, 4 Mali Hizmetler Uzmanı, 2 Mali Hizmetler Uzman Yardımcısı, 3 İç Denetçi ve 261 adet diğer kadrolarda istihdam ...

Tüketici Fiyat Endeksi neye göre belirlenir?

Tüketici fiyat endeksi ya da kısaca TÜFE, tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. ... TÜFE, istatistik bilimindeki fiyat endeks sayıları ile hesaplanır. Belli bir yıl seçilir ve bu yıl temel yıl kabul edilir. Endeks değeri 100'dür.