Kan tahlilinde kolesterol kaç olmalı?

İçindekiler:

  1. Kan tahlilinde kolesterol kaç olmalı?
  2. Kolesterol hangi tahlille belli olur?
  3. Kanda kolesterol yüksekliği nedir?
  4. Kanda kolesterol yüksekliği hangi hastalıklara yol açar?

Kan tahlilinde kolesterol kaç olmalı?

Sağlıklı olarak nitelendirilen bir bireyde kandaki LDL düzeyi 130 mg/dL'nin altında, total kolesterol 200 mg/dL'nin altında, trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altında ve HDL düzeyi kadınlarda 40 mg/dL, erkeklerde ise 50 mg/dL'nin üzerinde olarak tespit edilir.

Kolesterol hangi tahlille belli olur?

Lipit panel ya da lipit profil testi olarak da adlandırılan tam kolesterol testi, kanınızdaki kolesterol ve trigliseritlerin miktarını ölçebilen bir kan testi grubudur.

Kanda kolesterol yüksekliği nedir?

20 yaşın üzerinde kan kolesterol düzeyi 200 mg/dl'nin altında ise ideal olan, 200-239 mg/dl arası sınırda olan, 240 mg/dl'nin üstü ise yüksek olarak nitelendirilir. Kan LDL-kolesterol düzeyi 130 mg/dl'nin altında ise istenilen,130-159 mg/dl arası sınırda yüksek olarak nitelendirilir.

Kanda kolesterol yüksekliği hangi hastalıklara yol açar?

Yüksek kolesterol, hangi damarların daraldığına veya tıkandığına bağlı olarak, başka hastalık risklerini de artırır. Bu hastalıklar arasında koroner kalp hastalığı, felç ve periferik vasküler hastalık yer alır. Yüksek kolesterol, aynı zamanda diyabet ve yüksek tansiyonla da bağlantılıdır.