Motorlu kara taşıtları neler?

İçindekiler:

  1. Motorlu kara taşıtları neler?
  2. Motorlu taşıtın tanımı nedir?
  3. Motorlu taşıtlar vergisinin istisnaları nelerdir?
  4. Karayolu taşıtı ne demektir?
  5. Taşıt türleri nelerdir?
  6. 8 ile 14 oturma yeri olan araç nedir?
  7. M1 hangi sınıf?
  8. Uçak motorlu taşıtlar vergisine girer mi?
  9. Kotralar motorlu taşıtlar vergisine girer mi?
  10. Motorlu taşıtlar vergisi gider olarak yazılabilir mi?
  11. Yük taşıtı nedir?
  12. Sürücü dahil 9 koltuk ne demek?
  13. Otomobillerde koltuk sayısı nedir?
  14. M1 araç sınıfı ne demek?
  15. Aracım hangi sınıf?
  16. Uçak ve helikopterler motorlu taşıtlar vergisine tabi midir?

Motorlu kara taşıtları neler?

Karayolu taşıtları
  • İnsan gücü ile hareket eden taşıtlar.
  • Hayvan gücü ile hareket eden tekerlekli taşıtlar.
  • Treylerler.
  • Otomobiller.
  • Motosikletler.
  • Otobüsler.
  • Kamyonlar.
  • Diğer motorlu araçlar.
Daha fazla öğe...

Motorlu taşıtın tanımı nedir?

1- Motorlu taşıt: Karada, havada (…) (3) insan, hayvan ve eşya taşımaya yarayan ve makine kuvvetiyle hareket eden taşıtlardır.

Motorlu taşıtlar vergisinin istisnaları nelerdir?

Anılan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna olduğu belirtilmiştir.

Karayolu taşıtı ne demektir?

Bunlara demir yolu taşıtları ve kara yolu taşıtları denmektedir. Kara yolları taşıtları otobüs, minibüs, otomobil, bisiklet, at arabası olarak adlandırılmaktadır. Bu taşıtları kullanan kişiler ise şoför olarak adlandırılmaktadır.

Taşıt türleri nelerdir?

Bu rakamın yarısından çoğu otomobillerden oluşurken ikinci sırayı kamyonetler aldı.
  • Otomobil. Ülkedeki otomobil sayısı 11 milyon 3 olurken, tüm motorlu kara taşıtlarının %53,7'sini oluşturdu.
  • Kamyonet. ...
  • Motosiklet. ...
  • Traktör. ...
  • Kamyon. ...
  • Minibüs. ...
  • Otobüs. ...
  • Özel amaçlı taşıtlar.

8 ile 14 oturma yeri olan araç nedir?

Minibüs: (Değişik: 84 3058'1 Md.) Yapısı itibariyle sürücüsünden başka 8 İla 14 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır. Pikap: Sürücü mahallinde sürücü dâhil 3 kişiye kadar oturma yeri ile arkasında azami 1750 kg1 a kadar yük taşımak İçin yeri bulunan motorlu taşıttır.

M1 hangi sınıf?

2.1) M1 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan ve sürücü dahil en fazla 9 oturma yeri olan motorlu araçtır. 2.2) M2 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dahil 9'dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşmayan motorlu araçtır.

Uçak motorlu taşıtlar vergisine girer mi?

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtları MTV ödemekle yükümlüdür.

Kotralar motorlu taşıtlar vergisine girer mi?

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunun 1 inci maddesi gereğince; Trafik şubesine tescil edilmiş olan her türlü motorlu taşıtları, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, Liman veya belediye siciline tescil edilmiş olan ve özel amaçla kullanılan yat, kotra ve ...

Motorlu taşıtlar vergisi gider olarak yazılabilir mi?

işletmelerin bu amaçla aldıkları taşıtlar için gider yazılabilecektir. (4) sayılı listede yer alan uçak ve helikopterlerin ticari maksatla kullanılanlarının MTV'leri gider yazılabilmekte, özel amaçlı olanların yazılmamaktadır. ödenen MTV'leri gider olarak kabul edilmektedir.

Yük taşıtı nedir?

Kamyon: 3.5 tonun üzerinde azami yüklü ağırlık bulundurabilen, yük taşıma amaçlı motorlu araçtır. Çekici: Römork ve yarı römorkları çekmeye yarayan motorlu araçtır. Bunlarla yük taşınmaz. Arazi Taşıtı: Tüm tekerlekleri motordan güç alabilen, karayollarında hem yolcu hem yük taşıyabilen motorlu araçtır.

Sürücü dahil 9 koltuk ne demek?

Taksi: İnsan taşıma amaçlı üretilmiş sürücüyle birlikte en fazla 9 oturma alanına sahip motorlu araçtır. ... Otobüs: Sürücüsü dahil dokuzun üzerinde oturma yeri bulunan, yolcu taşıma amaçlı motorlu taşıttır. Oturma yeri 17'den fazla olmayan otobüsler minibüs sınıfına girer. Troleybüsler ise otobüs kategorisine dahildir.

Otomobillerde koltuk sayısı nedir?

Yolcu taşımada yeni tanımlar Kanuna göre otomobil; sürücü dahil en fazla 9 koltuklu olarak tanımlanıyor. Artık 9 koltuklu taşıtlar minibüs veya otobüs tanımı içinde değil, otomobil tanımı içinde olacak. Diğer bir deyişle de mevcut Trafik Yönetmeliğindeki M1 sınıfı artık otomobil ile eşdeğer oluyor.

M1 araç sınıfı ne demek?

M1 Sınıfı: Sürücü dışında en fazla sekiz kişilik oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik motorlu araçlar. M2 Sınıfı: Sürücü dışında sekizden fazla oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik ve azami kütlesi 5 ton'u aşmayan, motorlu araçlar.

Aracım hangi sınıf?

1. Sınıf Araç : AKS aralığı (dingil mesafesi) 3.20 metre altında olan araçlar 1. sınıf araçtır. Otomobiller bu sınıfta yer alır. 2. Sınıf Araç : AKS aralığı (dingil mesafesi) 3.20 metre ve üzerinde olan her türlü 2 akslı araç 2. sınıf araçtır. Minibüsler 2. sınıf araç kategorisine giriyorlar.

Uçak ve helikopterler motorlu taşıtlar vergisine tabi midir?

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunun 1 inci maddesi gereğince; Trafik şubesine tescil edilmiş olan her türlü motorlu taşıtları, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, Liman veya belediye siciline tescil edilmiş olan ve özel amaçla kullanılan yat, kotra ve ...