Anonim şirketteki eşit işlem ilkesi ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Anonim şirketteki eşit işlem ilkesi ne anlama gelir?
  2. Eşit davranma ilkesi hangi mevzuatlarda vardır?
  3. Eşit işlem nedir?
  4. Eşit davranma ilkesi nedir?
  5. Anonim şirketteki eşit işlem ilkesi ne anlama gelir eşit davranma yükümü kimin üzerindedir ve kime karşıdır?
  6. Tek borç ilkesi nedir?
  7. Eşit davranma ilkesine aykırılık tazminatı ne kadar?
  8. Eşit işe eşit ücret ilkesi nedir?
  9. Eşit işlem yükümlülüğü nedir?
  10. Eşit işlem yapma borcu nedir?
  11. Anonim ortaklık genel kurulunda alınan kararlardan dolayı sorumluluk kime aittir?
  12. Tek borç ilkesinin istisnaları nelerdir?
  13. Borç ilkesi nedir?
  14. Feshe konu ayrımcılık tazminatı ne kadardır?
  15. Ayrımcılık tazminatı ne demek?
  16. Eşit işe eşit ücret ilkesi hangi hak grubundadır?
  17. Eşit değerde iş için erkek ve kadın işçiler arasında ücret eşitliği Türkiye'de hangi yıl kabul edilmiştir?
  18. Anonim şirkette yönetim kurulu üyelerine karşı kimler dava açabilir?
  19. Anonim şirkette yönetim kurulunun görev ve yetkileri nelerdir?
  20. Anonim ortaklık yönetim kurulu üyelerinin mali hakları nedir?

Anonim şirketteki eşit işlem ilkesi ne anlama gelir?

Eşitlik ilkesi pay sahipliğine bağlı olarak anonim şirkete ve organlarına tüm pay sahiplerine eşit davranma yükümlülüğü getirir. Eşitlik ilkesi ne genel olarak ne de belirli pay sahipleri veya paylar bakımından esas sözleşme ile kaldırılabilir; o nedenle ilke emredicidir.

Eşit davranma ilkesi hangi mevzuatlarda vardır?

Eşit davranma ilkesi 4857 Sayılı İş Kanunun 5. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde ile; İş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz.

Eşit işlem nedir?

Eşit işlem ilkesi, “eşit durumdaki kişilere eşit muamele yapılması” olarak tanımlanabilir.

Eşit davranma ilkesi nedir?

Eşit davranma ilkesi, işveren ile işçi arasında kurulan iş ilişkisinde ırk, din, dil, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç gibi unsurlara dayalı ayrımcılık ve farklı muamele yapılmayacağı anlamına gelen ve 4857 sayılı İş Kanunu'nda kendine yar bulan bir sorumluluktur.

Anonim şirketteki eşit işlem ilkesi ne anlama gelir eşit davranma yükümü kimin üzerindedir ve kime karşıdır?

Eşitlik ilkesi pay sahipliğine bağlı olarak anonim şirkete ve organlarına tüm pay sahiplerine eşit davranma yükümlülüğü getirir. Eşitlik ilkesi ne genel olarak ne de belirli pay sahipleri veya paylar bakımından esas sözleşme ile kaldırılabilir; o nedenle ilke emredicidir.

Tek borç ilkesi nedir?

Tek borç ilkesi olarak anılan bu kural TTK 480/1'de ifadesini bulmuştur. Buna göre; kanunda öngörülen istisnalar dışında, anasözleşme ile paysahibine, pay bedelini veya payın itibari değerini aşan primi ifa dışında borç yükletilemez.

Eşit davranma ilkesine aykırılık tazminatı ne kadar?

Eşit davranma ilkesinin, iş akdinin devamı ya da sona ermesinde ihlal edilmesi halinde ihlale maruz kalan işçi dört aya kadar ücreti tutarında bir tazminat talep edebilecektir; tazminata esas ücret işçiye ödenen son temel (çıplak) brüt ücretidir. Bu tazminattan “ayrımcılık tazminatı” olarak da bahsedilebilmektedir.

Eşit işe eşit ücret ilkesi nedir?

Eşit işe eşit ücret, aynı iş yerindeki kişilere eşit ücret verilen işçi hakları kavramıdır. Çoğunlukla cinsiyete dayalı ücret farkı ile ilgili olarak cinsel ayrımcılık bağlamında kullanılır. Eşit ücret, temel ücret, aylık dışı ödemeler, ikramiyeler ve ödenekler dahil olmak üzere tüm ödeme ve yardımlarla ilgilidir.

Eşit işlem yükümlülüğü nedir?

Yönetim Kurulu. Eşit İşlem İlkesi, hükmün diğer muhatabı olan yönetim kurulu bakımından sadece pay sahipleri arasında eşit davranmanın ötesinde bir takım yükümlülükler içermektedir. Eşit işlem ilkesi yönetim kurulu üyelerine aynı durumlarda sadece şirketin çıkarları gerektiriyorsa farklı davranma olanağı sağlar.

Eşit işlem yapma borcu nedir?

Eşit davranma borcunun anlamı; birden çok kişiyi ilgilendiren olaylar düzenlenirken haklı olmayan veya gerçeğe dayanmayan farklılıklar yaratmamak ve kısaca eşit durumdaki kişilere eşit davranmaktır.

Anonim ortaklık genel kurulunda alınan kararlardan dolayı sorumluluk kime aittir?

Kural olarak yönetim ve temsil yetkileri yönetim kurulu üyelerinin tamamına aittir, dolayısıyla meydana gelen zararlardan üyelerin birlikte sorumluluğu söz konusu olacaktır.

Tek borç ilkesinin istisnaları nelerdir?

  • Primli paylar. Tek borç ilkesinin Kanunen izin verilen istisnalarından ilki, primli (uygulamadaki. ...
  • Ek yükümlülükler. ...
  • Temerrüt faizi veya cezai şart. ...
  • Kötü niyetle alınan kârın veya hazırlık dönem faizlerinin geri ödenmesi. ...
  • Sadakat yükümlülüğü ...
  • Sermayenin kaybı hâlinde durum.

Borç ilkesi nedir?

Tek borç ilkesi olarak anılan bu kural TTK 480/1'de ifadesini bulmuştur. Buna göre; kanunda öngörülen istisnalar dışında, anasözleşme ile paysahibine, pay bedelini veya payın itibari değerini aşan primi ifa dışında borç yükletilemez.

Feshe konu ayrımcılık tazminatı ne kadardır?

Ayrımcılık Tazminatının Üst Sınırı İşçinin Kaç Aylık Ücretidir? İş kanunu uyarınca ayrımcılığa uğrayan işçinin tazminat olarak alabileceği en üst miktar 4 aylık ücretidir. En az ise 1 aylık ücreti kadar tazminat alabilir.

Ayrımcılık tazminatı ne demek?

Ayrımcılık tazminatı, işverenin eşit davranma yükümlülüğünün ihlali durumunda işçiye dört aya kadar ücreti tutarında verilebilecek olan tazminattır. İşçi ayrımcılık tazminatından başka yoksun kaldığı diğer haklarını da talep edebilir. Bunlara sosyal yardımlar, ikramiye ve seyyanen uygulanan zamlar örnek gösterilebilir.

Eşit işe eşit ücret ilkesi hangi hak grubundadır?

Eşit işe eşit ücret, aynı yerindeki kişilere eşit ücret verilen işçi hakları kavramıdır. Çoğunlukla cinsiyete dayalı ücret farkı ile ilgili olarak cinsel ayrımcılık bağlamında kullanılır. Eşit ücret, temel ücret, aylık dışı ödemeler, ikramiyeler ve ödenekler dahil olmak üzere tüm ödeme ve yardımlarla ilgilidir.

Eşit değerde iş için erkek ve kadın işçiler arasında ücret eşitliği Türkiye'de hangi yıl kabul edilmiştir?

Türkiye'de cinsiyete dayalı ücret farkı yüzde 7. 77. Türkiye hem uluslararası hem de ulusal düzeyde bu sorunun çözümüne yönelik birçok yasal düzenlemeyi kabul etmiş durumda. ILO'nun temel sözleşmelerinden biri olan 100 no'lu Eşit Ücret Sözleşmesi, Türkiye tarafından 19 Temmuz 1967'de onaylanarak yürürlüğe girmişti.

Anonim şirkette yönetim kurulu üyelerine karşı kimler dava açabilir?

Yönetim Kurulu üyelerine karşı aslî dava hakkı sahibi şirkettir. Bu durumda, iki yıllık zamanaşımı süresi, şirketin dava açmaya yetkili organının sorumluyu ve zararı öğrenmesinden itibaren başlar. Şirketin dava açmaya yetkili organı ise, Yasal Temsilcisi yani Yönetim Kurulu'dur.

Anonim şirkette yönetim kurulunun görev ve yetkileri nelerdir?

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri kanun veya şirket esas sözleşmesi altında; şirketi yönetmek, yönetim teşkilatını belirlemek, bütçeyi hazırlamak, yıllık faaliyet raporunu düzenlemek, muhasebe ve finans denetimi yapmak, şirket defterlerini tutmak, şirketin sermaye kaybına uğraması veya borca batık hale gelmesi ...

Anonim ortaklık yönetim kurulu üyelerinin mali hakları nedir?

Anonim ortaklık yönetim kurulu üyelerinin malî hakları, kazanç payı, huzur hakkı, ücret ve ikramiye olmak üzere dört tanedir.