Referandum için kaç oy gerekir?

İçindekiler:

  1. Referandum için kaç oy gerekir?
  2. TBMM Kanun Teklifi kaç milletvekili ile verilir?
  3. Meclis cogunlugu kac milletvekili?
  4. Yüce Divana sevk için kaç oy gerekli?
  5. Cumhurbaşkanının yargılanması için kaç milletvekili gerekir?
  6. Kanun teklifi en az kaç milletvekili?
  7. Kanun teklifi kaç milletvekili tarafından verilebilir?
  8. Meclis soruşturması en az kaç milletvekili ile olur?
  9. Meclis görüşmelerinin başlayabilmesi için Meclisin üye tam sayısının kaçta kaçı ile toplanması gerekir?
  10. Yüce Divana sevk edilen bakanın bakanlığı düşer mi?
  11. Cumhurbaşkanı Yüce Divanda yargılanır mı?
  12. Cumhurbaşkanının Yüce Divan a sevk için kaç oy gerekli?
  13. Yüce Divanda kimler yargılanır 2017 değişikliği?
  14. Kanun teklif etmeye kimler yetkilidir?
  15. Kanun teklifi en az kaç milletvekili imzası gerekir?

Referandum için kaç oy gerekir?

Teklifin referanduma sunulması için beşte üç oy çokluğu olan 330 oyu, doğrudan uygulamaya geçmesi için üçte iki oy çokluğu olan 367 oyu alması gerekmekteydi.

TBMM Kanun Teklifi kaç milletvekili ile verilir?

Normal kanun Page 13 önerisinden farklı olarak, Anayasa değişikliği teklifleri Genel Kurul'da iki defa görüşülür. Teklifin kabulü, üye tannsayısının beşte üçü olan 330 milletvekilinin gizli oyuyla mümkündür.

Meclis cogunlugu kac milletvekili?

TBMM'de en az 20 milletvekili ile temsil edilen siyasi partiler grup kurma hakkına sahiptir. Her parti grubunun kendi disiplin kurulu bulunur. Parti başkanı, eğer milletvekili ise doğrudan grup başkanıdır, parti başkanı milletvekili değil ise bir grup üyesi grup içi seçimle grup başkanı seçilir.

Yüce Divana sevk için kaç oy gerekli?

Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilir. Yüce Divan yargılaması üç ay içinde tamamlanır, bu sürede tamamlanamazsa bir defaya mahsus olmak üzere üç aylık ek süre verilir, yargılama bu sürede kesin olarak tamamlanır.

Cumhurbaşkanının yargılanması için kaç milletvekili gerekir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi salt çoğunluğunun vereceği önergeyle Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları veya bakanlar hakkında herhangi bir suç işledikleri iddiasıyla soruşturma açılması talep edilir ve Meclis'in beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verilir.

Kanun teklifi en az kaç milletvekili?

Madde 18 – En az yirmi milletvekili bulunan siyasi partiler Türkiye Büyük Millet Meclisinde grup kurma hakkında sahiptirler.

Kanun teklifi kaç milletvekili tarafından verilebilir?

Anayasanın değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir.

Meclis soruşturması en az kaç milletvekili ile olur?

Türkiye Büyük Millet Meclisi, hükûmeti bir siyasi parti grubu adına veya en az yirmi milletvekilinin imzasıyla verilen gensoru önergesi ve salt çoğunluğun güvensizlik oyuyla düşürebilmekteydi.

Meclis görüşmelerinin başlayabilmesi için Meclisin üye tam sayısının kaçta kaçı ile toplanması gerekir?

İl Genel Meclisinin Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmeliğin, Toplantı Yeter Sayısı başlıklı 10'uncu maddesinde "İl genel meclisi üye tam sayısının yarısından bir fazlası hazır bulunmadıkça görüşmelere başlayamaz. Üye tam sayısına vali dahildir.

Yüce Divana sevk edilen bakanın bakanlığı düşer mi?

Soruşturma Komisyonun sunduğu rapor, Mecliste görüşülerek Genel Kurulda gizli oyla karara bağlanır. Üye tam sayısının salt çoğunluğuyla ilgili bakan veya başbakan Yüce Divana sevk edilebilir. Yüce Divana sevk edilen bakan, bakanlıktan düşer.

Cumhurbaşkanı Yüce Divanda yargılanır mı?

Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı ...

Cumhurbaşkanının Yüce Divan a sevk için kaç oy gerekli?

Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilir. Yüce Divan yargılaması üç ay içinde tamamlanır, bu sürede tamamlanamazsa bir defaya mahsus olmak üzere üç aylık ek süre verilir, yargılama bu sürede kesin olarak tamamlanır.

Yüce Divanda kimler yargılanır 2017 değişikliği?

Buna göre Anayasa Mahkemesi; Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan ...

Kanun teklif etmeye kimler yetkilidir?

3- Anayasa'nın 88. maddesinde “Kanun teklif etmeye Bakanlar Kurulu ve milletvekilleri yetkilidir. Kanun tasarı ve tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülme usul ve esasları İçtüzükle düzenlenir.” denilmektedir.

Kanun teklifi en az kaç milletvekili imzası gerekir?

Meclis iç tüzüğününün 74. maddesine göre milletvekillerince verilen kanun tekliflerinde en az bir imza bulunmalı ve teklif gerekçesiyle birlikte Başkanlığa verilmelidir.