Damar genişlemesi nasıl olur?

İçindekiler:

  1. Damar genişlemesi nasıl olur?
  2. Aort anevrizması patlarsa ne olur?
  3. Bacak damar genişlemesi nedir?
  4. Aort anevrizması nasıl tedavi edilir?

Damar genişlemesi nasıl olur?

Damar genişlemesi; damarlar yoluyla gönderilen kan miktarının artan kan basıncı nedeniyle birikerek damarların genişlemesine sebep olan durumdur. Genişleyen damarlarda damar yoluna aşırı yük binmesinden dolayı çatlaklar oluşabilir, damarlarda patlamalar meydana gelebilir.

Aort anevrizması patlarsa ne olur?

Çoğu AAA'lar (Abdominal Aort Anevrizmaları): AAA patlarsa, şikayetler karnın alt kısmında veya sırtta ani ve şiddetli ağrı, bulantı ve kusma, ciltte terleme, baş dönmesi ve ayağa kalkınca artmış kalp hızı şeklinde olur. Patlamış bir AAA nedeniyle oluşan iç kanama, hastada şoka yol açabilir.

Bacak damar genişlemesi nedir?

Varis, cildin hemen altındaki toplardamarların genişlemesi ile görünür hale gelen bir sağlık sorunudur. Genellikle bacaklarda görülür ve toplumda sıklıkla görülen bir rahatsızlık olarak bilinir. Erkeklere oranla kadınlarda 4 kat daha fazla görülen varisin görülme olasılığı da yaş ilerledikçe artar.

Aort anevrizması nasıl tedavi edilir?

Aort anevrizması tanısı konduğunda doktorlar kalp hızını ve kan basıncını azaltacak ilaçlar verirler, bu da patlama riskini azaltır. Geniş aort anevrizması tanısı konulduğunda, genellikle aortun hastalıklı kısmının replase (değiştirilme) edilmesi şeklindeki cerrahi ile tedavi edilebilir.