Dermal sinüs Traktı nedir?

İçindekiler:

  1. Dermal sinüs Traktı nedir?
  2. Spinal dermal sinüs nedir?
  3. Myeloşizis ne demek?
  4. Gergin omurilik sendromu nedir?
  5. Spinal yapışıklık nedir?
  6. Spinal Disrafizm ne demek?
  7. Sbo ne demek?
  8. Ensefalosel nedir neden olur?
  9. Omurilik siniri nedir?
  10. Omurilik yapışması nedir?
  11. Gizli spinal Disrafizm nedir?
  12. Spinal Dysraphism ne demek?
  13. Ensefalosel hastalığı nedir?
  14. Frontonazal Ensefalosel nedir?

Dermal sinüs Traktı nedir?

Giriş: Dermal sinus traktusları deri ve derin dokular arasındaki anormal bağlantılardır. Konjenital kranial dermal sinuslar yüzeysel dermal tabaka ile derin kranial yapılar arasında uzanan çok katlı yassı epitel ile döşeli orta hat traktuslarıdır.

Spinal dermal sinüs nedir?

Dermal sinus, spina bifida occultanın bir tipi olup kütanöz ektoderm ile altında bulunan nöral ektodermin ayrılmasının tamamlanamaması sonucu gelişir. Genellikle sakral yerleşimlidir ve ciltte renk değişikliği, kıllanma artışı,sakral gamze eşlik edebilir. Olguların yarısında sinüs spinal kanal ile ilişkili olabilir.

Myeloşizis ne demek?

Nöral tabakanın hiç katlanmadan ve düz tabaka olarak kalması "myeloşizis" adı verilen bir gelişim kusuruna yol açar. Nörülasyon aşamalarından nöral dokunun katlanmasına rağmen karşılıklı kenarların birleşememesi sonucun da myelomeningosel, meningosel, lipomyelomeningosel gibi gelişimler kusurlar görülmektedir.

Gergin omurilik sendromu nedir?

Tethered Kord olarak da bilinen gergin omurilik sendromu; spinal kordun spinal kolon ile eşzamanlı gelişmemesi ve gerginlik oluşturmasıyla karakterizedir. Embriyolojik dönemde ortaya çıkan bazı anomaliler omuriliğin yapışmasına ya da gerilmesine neden olmaktadır.

Spinal yapışıklık nedir?

Gergin omurilik sendromu omuriliğin spinal kanaldaki hareketini engelleyen bir şekilde tutulmasıyla kendini gösteren bir nörolojik hastalıktır. Bu yapışıklıklar omuriliğin aşırı gerilmesine neden olur. Bu sendrom yakın olarak spine bifida ile ilişkilidir.

Spinal Disrafizm ne demek?

Spinal disrafizm, bir çatı terimdir; deri, kas, kemik, meninksler ve nöral dokuyu içeren arka orta hat yapılarının anormal bir şekilde farklılaşması ve/veya kapanması ile karak- terize doğumsal spinal hastalıkları içerir [1]. 'Rafe', Eski Yunanca kökenli bir sözcüktür ve bir organ veya dokunun iki yarısının arasında- ...

Sbo ne demek?

Spina Bifida Okülta (SBO) Hastalığın en sık görülen ve en hafif formudur. Birçok insan hastalığın farkında bile değildir, başka bir nedenle çekilen röntgende fark edilir. Omurgadaki kemiklerin ufak bir kısmı açıktır ve kapalı-gizli spina bifida olarak da adlandırılır.

Ensefalosel nedir neden olur?

Ensefalosel, nöral tüp hamilelik süresince tamamen kapanmadığında meydana gelen nöral tüp defektleri olarak bilinen bir grup hastalıktan birisidir. Nöral tüp defektleri baş, boyun veya omurga boyunca herhangi bir yerde oluşabilir. Doğumda mevcut olan bu durum, kafatasında oluştuğu zaman ensefalosel adını alır.

Omurilik siniri nedir?

Omuriliğin dorsal boynuzu duyusal sinirleri alır, ventral boynuzu ise motorik sinirleri alır. Omurilik, vücutta istemsiz davranışları ve refleksleri kontrol eder. Vücuttan beyine gelen sinirler omurilikte çapraz yaparak gelir.

Omurilik yapışması nedir?

Tethered Kord olarak da bilinen gergin omurilik sendromu; spinal kordun spinal kolon ile eşzamanlı gelişmemesi ve gerginlik oluşturmasıyla karakterizedir. Embriyolojik dönemde ortaya çıkan bazı anomaliler omuriliğin yapışmasına ya da gerilmesine neden olmaktadır.

Gizli spinal Disrafizm nedir?

Hamileliğin 22. ve 28. günleri arasında nöral tüpün yetersiz kapanması sonucu oluşan konjenital ,kompleks ve çoğunlukla lezyon seviyesine göre motor kaybı, duyu kaybı, mesane ve barsak problemlerine neden olan kronik bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır.Başka bir ifade ile söyleyecek olursak da spinal kord ...

Spinal Dysraphism ne demek?

Klinik anlamda, spinal disrafizm - omurganın orta hat kapanma kusurları- tanımı ise açık ve kapalı şekilleri ile spina bifida ile ilişkili tüm patolojik durumları kapsamaktadır. Meningosel açık spinal disrafizmlerin en basit formudur.

Ensefalosel hastalığı nedir?

Ensefalosel, beyin dokusunun kafatasındaki bir açıklıktan kese şekildeki fıtıklaşmasıdır. Bazı durumlarda, beyin omurilik sıvısı veya beyni örten zarlar (meninks) da bu boşluktan çıkıntı yapabilir. Fıtıklaşmış yapı beyin dokusu ve zarları birlikte içeriyorsa meningoensefalosel olarak isimlendirilir.

Frontonazal Ensefalosel nedir?

Kalvaryumdaki defektten beyin, beyin omurilik sıvısı (BOS) ve meninkslerin herniyasyonu ensefalosel olarak tanımlanır. Nöral tüp defektlerinin en az görülen şeklidir. En sık %75 oranında oksipital orta hatta oluşur, ikinci sıklıkta frontonazal ya da nazoetmoidal bölgede görülür.