BT kanser yapar mı?

İçindekiler:

  1. BT kanser yapar mı?
  2. BT radyasyon var mı?
  3. Tomografi ne kadar sürede bir çekilir?
  4. Akciğer filmi kaç ayda bir çekilir?
  5. Bilgisayarlı tomografi ne kadar zararlı?
  6. Vücuttaki radyasyonu atmak için ne yapmalıyız?
  7. Akciğer röntgeni zararlı mı?

BT kanser yapar mı?

Tomografide kullanılan X-ışınları, DNA'ya büyük ölçüde zarar veriyor. Tıp alanında 40 yılı aşkın bir süredir kullanılmakta olan bilgisayarlı tomografi (BT) ile birçok hastalığın teşhisi mümkün hale gelse de sık tomografi çektirenlerin vücutlarında oluşan radyasyonun kansere yol açtığı ortaya çıktı.

BT radyasyon var mı?

Sağlıklı bireylerin her beş yılda bir tomografi çektirmesini öneren doktorların bu tavsiyesi üzerine harekete geçen bakanlık, tüm vücudu tarayan tomografinin normal bir röntgenden 400 kat daha fazla radyasyon yaydığını tespit edince yasak kararı aldı.

Tomografi ne kadar sürede bir çekilir?

Aksoy, bu sayıda röntgenin çekilmesinin mümkün olmadığını, ancak tomografiler için yılda bir kez çekim önerdiklerini söyledi. Radyodiagnostik uzmanı Dr. Tahsin Güneysu da anjiyo yapan tomografiler için yılda en fazla 50 mSv doz uyarısının yapıldığını belirterek, “Bu da 25 kez koroner tomografi çektirmek demek.

Akciğer filmi kaç ayda bir çekilir?

Akciğer hastalıkları sanayi faktörünün gelişmesi ile birlikte tüm meslek gruplarını içine almasının yanı sıra özellikle fabrikalarda çalışan işçilerin yılda bir kez akciğer grafisi çektirmesi gerekli olandır. Bu grafi bir radyoloji uzmanı ya da akciğer doktoru tarafından değerlendirilmelidir.

Bilgisayarlı tomografi ne kadar zararlı?

Bilgisayarlı Tomografi daha detaylı görüntüleme elde ettiği için radyasyon miktarı röntgen sırasında alının radyasyondan daha fazladır. Bilgisayarlı Tomografi taramalarında kullanılan düşük radyasyon dozlarının uzun vadeli zararları çok düşüktür.

Vücuttaki radyasyonu atmak için ne yapmalıyız?

Vücuttaki radyasyonu atmak için üzüm, çilek, böğürtlen ve portakal gibi meyvelerin tüketilmesi gerekmektedir. En fazla bilinen ve en çok etkisi olan sarımsak ve soğan da doğal antibiyotik olması sebebiyle tüketilmelidir. Kaktüslerin de radyasyondan koruyucu özelliklere sahip oldukları bilinmektedir.

Akciğer röntgeni zararlı mı?

Bir akciğer grafisi ile alınan radyasyon dozu çok düşüktür. İzin verilen dozun çok altındadır. Günlük hayatta, farkında olmadan ortamdan aldığımız radyasyon miktarının 1-6 gününe karşılık gelmektedir (6 saatlik bir uçak yolculuğu bunun yaklaşık iki katı doz maruziyet yaratmaktadır).