Anjiyo nedir ve nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Anjiyo nedir ve nasıl yapılır?
  2. Anjiyo nedir niçin yapılır?
  3. Anjiyo nedir riski var mı?
  4. Anjiyo sonrası neler yapılmalı?
  5. Anjiyo ameliyatı zor mu?
  6. Kalp anjiyosu kimlere yapılır?

Anjiyo nedir ve nasıl yapılır?

Lokal anestezi ile el bileği uyuştrulur. Sonrasında çok ince ve yumuşak kateterler bir tel üzerinden ilerletilir ve kalp damarlarına ulaşılır. Kontrast denilen boya maddesi azar azar enjekte edilerek koroner damarları spesifik olarak görüntülenmiş olur. İşlem süresi yaklaşık 10 dakikadır.

Anjiyo nedir niçin yapılır?

Kısaca kalbi besleyen damar hastalığı, kalp kapak hastalığı veya kalp ana damarının hastalığının tanısını koymada, kalp kası işlevini değerlendirmede ve bunlara bağlı olarak ileri tedavi yöntemlerini belirlemek amacıyla anjiyo yapılmaktadır. Damar tıkanıklığı anjiyo ile belirlenebilmektedir.

Anjiyo nedir riski var mı?

Anjiyo ile damarların hangi bölgesinin ne kadar daraldığı görüntülenir. Anjiyo koroner arter hastalığı olan kişilerde gerekli durumlarda yapılması zorunlu bir yöntem olsa da kontrast maddeye karşı alerji, kalp ritim bozuklukları, kontrast maddeye bağlı böbrek yetmezliği, inme, kalp krizi gibi riskleri vardır.

Anjiyo sonrası neler yapılmalı?

Kasık damarından uygulanan anjiyo sonrası; kanama kontrolü amacıyla hastanın 4-6 saat yatarak istirahatı gereklidir. Bundan sonra hekim kontrolünde kasık bölgesinde bir problem yoksa hasta mobilize olur, 1-2 saatlik hastane içinde gözlem sonrası taburcu edilir.

Anjiyo ameliyatı zor mu?

Kalp en çok önem verilmesi gereken hayati bir organdır. Anjiyo basite alınmaması gereken ancak ilerleyen tıp sayesinde günümüzde artık uzmanlar tarafından kolaylıkla yapılan bir operasyondur.

Kalp anjiyosu kimlere yapılır?

Bilgisayarlı anjiyoda kalp damarlarında darlık görülmüşse anjiyo şart. Aort veya kalp kapak ameliyatı yapılacak 40 yaş ve üzeri hastalara ameliyat öncesi anjiyo yapılır. Nedeni bilinmeyen kalp yetmezliğinde veya ani kalp durması olup kalp masajıyla tekrar hayata döndürülen hastalara anjiyografi yapılır.