Hamile iken hangi aşılar yapılır?

İçindekiler:

  1. Hamile iken hangi aşılar yapılır?
  2. Gebelikte tetanoz aşısı yapılması şart mı?
  3. Genişletilmiş Bağışıklama Programı Türkiye'de hangi yıldan itibaren uygulanmaya başlamıştır?
  4. Zatürre aşısı gebelere yapılır mı?
  5. Tetanoz zorunlu mu?
  6. Dünyada Genişletilmiş Bağışıklama Programı ne zaman başladı?
  7. Genisletilmis Bagisiklama nedir?
  8. Grip aşısı kimlere ücretsiz yapılır?
  9. Hamilelik sağlık ocağına bildirilmeli mi?

Hamile iken hangi aşılar yapılır?

Gebelikte güvenli aşılar; Tetanoz ve difteri toksoidler (Td) Grip asısı (Influenza virüs asısı)Hepatit B. Meningokok.

Gebelikte tetanoz aşısı yapılması şart mı?

Özellikle gebelik döneminde tetanoz anne ve bebeğin yaşamını ciddi ölçüde tehdit edebilir. Bu nedenle anne ve bebeği korumak için tetanoz aşısı yapılması gerekir. Tetanoz aşısı olan anneden bebeğe geçen antikorlar hem gebelik döneminde hemde doğumdan sonra bebeği korur.

Genişletilmiş Bağışıklama Programı Türkiye'de hangi yıldan itibaren uygulanmaya başlamıştır?

Ülkemizde 1981 yılında Genişletilmiş Bağışıklama Programının uygulamaya konması ile birlikte bağışıklama konusunda çalışmalar hızla ilerlemiş, 1985 yılından sonra “Türkiye Aşı Kampanyası” ile hız kazanmıştır.

Zatürre aşısı gebelere yapılır mı?

İnfluenza (grip) pnömokok aşıları riskli durumlarda gebelere yapılabilir. Ancak rutin olarak yaptırmak önerilmez.

Tetanoz zorunlu mu?

Hastalığa karşı koruma sağlanması için her 10 yılda bir tetanoz aşısı yaptırılması öneriliyor. Bunun yanı sıra erken yara bakımı yapmak da tetanoz hastalığından koruma sağlar. Aynı zamanda vücut genelinde oluşan bir yara var ise mutlaka bakımı yapılmalı.

Dünyada Genişletilmiş Bağışıklama Programı ne zaman başladı?

DSÖ, aşının çocuk sağlığına katkılarını göz önünde bulundurarak 1974 yılında “Genişletilmiş Bağışıklama Programı'nı (Expanded Programme on Immunization-EPI, GBP) başlatmıştır. Bu programda temel olarak 6 tane aşı ile korunabilir hastalık (difteri, boğmaca, tetanos, verem, polio ve kızamık) hedeflenmiştir.

Genisletilmis Bagisiklama nedir?

Genişletilmiş Bağışıklama Programında amaç; hassas yaş gruplarına enfeksiyona yakalanmalarından önce ulaşıp bağışıklanmalarını sağlamak ve aşı ile korunulabilir hastalıklardan kaynaklanan hastalık, sakatlık ve ölümleri önlemektir.

Grip aşısı kimlere ücretsiz yapılır?

Bu yüzden vatandaşlarımızın grip aşını mutlaka yaptırması gerekiyor. Şu an 65 yaş ve üzeri huzur evlerinde kalanlar, belirli kronik rahatsızlığı olan ve immunsüpresif tedavi gören vatandaşlarımız doktoruna reçetesini yazdırıp, eczaneden aşısını ücretsiz olarak temin edebilirler.

Hamilelik sağlık ocağına bildirilmeli mi?

Gebeliğinden emin olan anne adaylarının ilk yapması gereken Aile Sağlığı Merkezine giderek bağlı olduğu aile hekimine veya aile sağlığı elemanına bildirimde bulunmaktır. Bir Kadın-Doğum uzmanına veya hastanede takip düşünenlerin de mutlaka aile sağlığı merkezine kayıt olması gerekir.