Istinaf süresi ne kadar?

İçindekiler:

  1. Istinaf süresi ne kadar?
  2. Istinafta açık ne demek?
  3. Istinaf da ne demek?
  4. Istinaf mahkemesi nedir?
  5. Dava dosyasının Istinafta olması ne demek?
  6. Istinaf kararı onarsa ne olur?
  7. Dosya durumu bozma ne demek?
  8. Istinaf mahkemesinden sonra dosya nereye gider?
  9. Bozma kararından sonra ne olur?

Istinaf süresi ne kadar?

İlk derece mahkemelerden alınan kararların hukuka uygunluğu Bölge adliye tarafından incelenir. Bölge adliye mahkemesinin görev alanı diğer mahkemelere göre geniştir. İhtiyati özellikteki tedbir ve haciz gibi kararların itirazı için 2 haftalık istinaf süresi verilmiştir.

Istinafta açık ne demek?

Dosya durumu açık demek; dosyanızın inceleme aşamasında olduğunu ve henüz karara bağlanmadığı ifade eder. Dosyanız hakkında mahkemece karar verildiğinde Uyap'da dosya durumu karara çıkmış olarak görünür. Kararın üst mahkemelere başvurularak ya da başvurulmadan kesinleşmesi halinde ise dosya durumu kapalı hale gelir.

Istinaf da ne demek?

İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilmiş kararların; maddi olay bakımından ve hukukilik yönünden Bölge Adliye Mahkemesi tarafından denetlenmesidir. Temyiz kanun yolunda ise Bölge Adliye Mahkemesi kararlarına karşı yapılan başvurular incelenir.

Istinaf mahkemesi nedir?

Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf Mahkemesi) Nedir? Bölge adliye mahkemesi, diğer bir deyişle istinaf mahkemesi; ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin kural olarak son kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını incelemekle görevli üst derece mahkemesidir.

Dava dosyasının Istinafta olması ne demek?

İstinaf Kanun Yolu Nedir? (HMK 341-360) İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir. ... Temyiz, istinaf mahkemesi kararlarının hukuki denetim açısından incelenmesini amaçlayan bir kanun yoludur.

Istinaf kararı onarsa ne olur?

İstinaf mahkemesi ceza davası ile ilgili yeniden yaptığı yargılama neticesinde, ya istinaf başvurusu hakkınsa “esastan red” kararı verir ya da ilk derece mahkemesinin hükmünü kaldırarak “yeniden hüküm” verir. Her iki halde de şartları varsa, istinaf mahkemesi kararı aleyhine Yargıtay'a Temyiz Başvurusu yapılabilir.

Dosya durumu bozma ne demek?

Bozma kararı, mahkemenin vermiş olduğu hükmü bozarak ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine dosyayı yeniden göndermektedir. Bozma kararı verilmesi halinde mahkemenin vermiş olduğu hüküm kesinleşmeyecektir, karar üzerinde henüz kesinleşmiş bir hüküm kurulmamış demektir.

Istinaf mahkemesinden sonra dosya nereye gider?

Karar sonrası gerekli işlemlerin yapılması için dosya ilk derece mahkemesine gönderilir. Temyiz incelemesi sonunda düzelterek onama kararı verilmesi halinde, karar kesinleşir. Karar sonrası gerekli işlemlerin yapılması için dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.

Bozma kararından sonra ne olur?

Yargıtay bozma sonrasında kararı yerel mahkemeye ya da bölge adliye mahkemesine dosyayı gönderecektir. ... Bölge adliye mahkemesi veya yerel mahkemenin direnme kararı verme, hükmünde ısrar etme hakkı bulunmaktadır. Direnme kararı verilmesi halinde dosya Yargıtayın karar vermiş olduğu ilgili daireye gönderilecektir.