Aile içinde şiddet varsa ne yapılmalı?

İçindekiler:

  1. Aile içinde şiddet varsa ne yapılmalı?
  2. Aile içi şiddet nasıl olur?
  3. Aile içi şiddet bürosu ne iş yapar?
  4. Aile içi şiddet gören kadınlar ne yapmalı?
  5. Aile içi şiddetin sonuçları nelerdir?
  6. Aile içi şiddete hangi mahkeme bakar?
  7. Çocuğa şiddet suç mudur?
  8. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve kadına Yönelik şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ne getiriyor?
  9. Kadın dövmenin cezası nedir 2019?

Aile içinde şiddet varsa ne yapılmalı?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan ALO 183 hattı, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan ve desteğe gereksinimi olan kişilere psikolojik, hukuki ve ekonomik alanda danışmanlık sunmakta ve yararlanabilecekleri hizmet kuruluşları konusunda bilgi vermektedir.

Aile içi şiddet nasıl olur?

Aile içi şiddet, ailenin bir üyesinin ailenin diğer üyelerine karşı gösterdiği saldırgan davranışlardır. Kişiyi isteği dışında davranmaya zorlayan her türlü tutum ve davranışı (aşağılanmak, tehdit etmek, darp etmek, zorla cinsel ilişki kurmak ya da kurmaya zorlamak, kısıtlamak, zorla evlendirilmek, vb.)

Aile içi şiddet bürosu ne iş yapar?

Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda, uygulama birliğinin sağlanması amacıyla ülke genelinde Asayiş Daire Başkanlığı Koordinesinde illerde Asayiş Şube Müdürlükleri bünyesinde Cinayet Büro Amirlikleri irtibat birimi olarak görevlendirilmiştir.

Aile içi şiddet gören kadınlar ne yapmalı?

Şiddet gören kadınlar, doğrudan Cumhuriyet Savcılığı nezdinde de şikayetçi olabileceği gibi, İl ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlükleri, belediyelerin veya baroların Kadın Dayanışma Merkezleri, Mor Çatı gibi çeşitli kadın örgütlenmelerinden yardım isteyebilir veya Alo 183'ü arayabilirler.

Aile içi şiddetin sonuçları nelerdir?

Tehdit edici atmosferi algılarlar. Ancak sıklıkla kendileri de fiziksel ve/veya ruhsal şiddetin mağduru olurlar. Bazıları tepki olarak uyku bozuklukları, baş ağrısı ve konsantrasyon bozuklukları geliştirirler. Başkaları daha çabuk öfkelenir, sıklıkla üzgündür ya da duygu durumları çok hızlı değişimler gösterir.

Aile içi şiddete hangi mahkeme bakar?

Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde karar, Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilecek.

Çocuğa şiddet suç mudur?

Çocuğa şiddet olayları genel olarak “kasten yaralama” suçuyla değerlendirilmektedir. Çocuğa karşı yapılmış eylem onun canını acıtan, sağlıksal olarak zarar görmesine sebebiyet veren, algılama yeteneğini bozan bir eylemse oluşan suç kasten yaralamadır.

6284 sayılı Ailenin Korunması ve kadına Yönelik şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ne getiriyor?

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kadın dövmenin cezası nedir 2019?

Alınan tedbir kararları en fazla 6 aylık olur. Yapılan başvuralar neticesinde hakimin gerekli gördüğü takdirde bu süre uzatılabilir. Bunlara karşın şiddet eylemini gerçekleştiren kişi hakim kararına aykırı davranışlarda bulunursa hakim, kişiye 3 – 10 gün arası hapis cezası verebilir.