Hangi mallar için zekât verilir?

İçindekiler:

  1. Hangi mallar için zekât verilir?
  2. Zekât nedir kimler verir?
  3. Neye göre zekât verilir?
  4. Kimlere zekat düşmez?
  5. Zekat vermek için malın gelir getirmesi gerekir mi?
  6. Mal ile zekat verilir mi?
  7. Kişi kimlere zekât veremez?
  8. Zekat verilmesi gereken malda bulunması gereken şartlar nelerdir?
  9. Zekat verilecek mal nasıl olmalı?

Hangi mallar için zekât verilir?

Zekâtın farz olması için şartlar; malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır. Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür.

Zekât nedir kimler verir?

Zekâtın verileceği kimseler Kur'an-ı Kerim'de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam'a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (Tevbe, 9/60).

Neye göre zekât verilir?

Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin Allah rızası için belirli kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.

Kimlere zekat düşmez?

Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri; 1) ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, 2) oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, 3) Müslüman olmayanlara, 4) karı-koca birbirlerine zekât veremez.

Zekat vermek için malın gelir getirmesi gerekir mi?

Şâfiîler'e göre ise, malın elde bulunmayışı zekât ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Buna göre gasbedilen, kaybolan, çalınan, denize düşen vb. mallar, sahibinin eline geçince tahakkuk eden bütün zekâtları verilmelidir.

Mal ile zekat verilir mi?

Bunun için belli bir ayı veya Ramazanı beklemeye gerek yoktur. Zekât vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekâtlarını vermeleri uygun olur. ... Ticaret mallarının zekâtı, malın değeri üzerinden hesaplanıp parayla verilebileceği gibi, malın kendi cinsinden de verilebilir.

Kişi kimlere zekât veremez?

Zekât kimlere verilmez? ... Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri; 1) ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, 2) oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, 3) Müslüman olmayanlara, 4) karı-koca birbirlerine zekât veremez.

Zekat verilmesi gereken malda bulunması gereken şartlar nelerdir?

Peygamber ve sahâbe önemindeki bu uygulama örnekleri etrafında gelişmiştir. Bunun sonucu olarak, bir malın zekâta tâbi olabilmesi için "tam mülk olma", "artıcı özelliğe sahip olma", "nisaba ulaşmış olma", "tabii ihtiyaçlardan fazla olma", "üzerinden bir yıl geçmiş olma" gibi şartların arandığı görülür.

Zekat verilecek mal nasıl olmalı?

  • Malın ihtiyaç fazlası ve nisap miktarına ulaşmış olması
  • Zekat verilecek malın haram yollardan elde edilmemiş olması
  • Malın üreyici, artırıcı ve çoğalıcı özellikte olması
  • Malın ve ürünün zekata tabi mallardan olması
  • Nisap miktarı mal, ürün ve paranın üzerinden bir kameri yıl geçmesi.