Bağırsak sancısı neden olur?

İçindekiler:

  1. Bağırsak sancısı neden olur?
  2. Bağırsak hareketleri nasıl olur?
  3. Bağırsak hareketleri sıklığı kaç olmalı?
  4. Kalın bağırsak iltihabı neden olur?
  5. Sigara karın gurultusu yapar mı?

Bağırsak sancısı neden olur?

Huzursuz bağırsak sendromu, bakteri veya virüslerin neden olduğu şiddetli bir ishal (gastroenterit) patlamasından sonra gelişebilir. Ayrıca bağırsaklardaki bakteri florasındaki dengenin bozulması sonucunda görülen fazla bakteri üremesi ile de ilişkili olabilir.

Bağırsak hareketleri nasıl olur?

Madde dışkı olarak tuvalete gitme ihtiyacı hissettirene kadar kalın barsakta depolanır. Kalın barsak hareketi ise sinirler ve hormonlar tarafından kontrol edilerek, kalın barsakta bulunan dışkıyı rektuma iter. Her gün kalın barsakta meydana gelen güçlü kasılmalar ise dışkılamaya ve barsak hareketlerine yol açmaktadır.

Bağırsak hareketleri sıklığı kaç olmalı?

Aslında herkesin normali, günde birkaç kez ve haftada birkaç kez bir bağırsak hareketi yapmak gibi farklı biçimlerde görülebilir. Başka bir deyişle tipik olanı anlatan bir kural yoktur. Kabızlık veya ishal tanımlanırken, genel aralık günde üç kez ile haftada üç kez arasında gerçekleşen bağırsak hareketleridir.

Kalın bağırsak iltihabı neden olur?

Genel olarak kolit oluşmasının nedeni bağırsağın parazitler, zararlı bakteriler ve virüsler ile iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanmaya neden olan en yaygın bakteriler Salmonella, Yersinia ve E. Coli'dir. Diğer bir yandan ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi durumlar da kolite neden olmaktadır.

Sigara karın gurultusu yapar mı?

Sakız çiğnemekte mideye hava göndereceğinden, karın gurultusu oluşabilir. Karın guruldamasına kuru fasulye, nohut, mayalı yiyecekler, karbonatlı yiyecekler, asitli içecekler ve sigara neden olabilir.