Polikistik over nasıl giderilir?

İçindekiler:

  1. Polikistik over nasıl giderilir?
  2. Over polikistik neden olur?
  3. Polikistik over testi nasıl yapılır?
  4. PCOS kanda nasıl anlaşılır?
  5. Polikistik over sendromu tanısı nasıl konur?
  6. Polikistik overde FSH kaç olmalı?

Polikistik over nasıl giderilir?

PCOS'u kökten tedavi edecek bir ilaç tedavisi olmamakla birlikte, doğum kontrol hapları adet döngüsünün düzenini sağlamakta ve kıllanma artışı, sivilcelenme gibi istenmeyen belirtiler üzerinde etkili olmaktadır. Metformin türü ilaçlar da insülin seviyelerini düzenleyerek PCOS hastalarında olumlu etki göstermektedir.

Over polikistik neden olur?

Polikistik over sendromunda, kanda androjen adı verilen hormonların artışına bağlı olarak ciltte sivilcelenme, yağlanma, saç dökülmesi ve tüylenme gibi belirtileri vardır. Hormonal bozuklukların yol açtığı polikistik over sendromu, yumurtalıkların androjenleri fazla salgılamasıyla ortaya çıkar.

Polikistik over testi nasıl yapılır?

Polikistik over sendromunun tanısında hangi kan testleri yapılır? Kapsamlı bir biyokimya, kan yağ ve şeker yükleme testleri yapılmalıdır. Luteinize edici hormon (LH) ve folikül uyarıcı hormon (FSH) oranları, total testosteron, androstenedion, prolaktin ve tiroid bezi hormonlarına bakılmalıdır.

PCOS kanda nasıl anlaşılır?

PCO tanısında kan hormon değerleri de önemlidir. Kanda androjen (erkeklik hormonu) düzeylerinin, LH ve FSH oranlarının önemi vardır. LH/FSH oranının 3'ün üzerinde olması polikistik over lehine bir bulgudur. Yine adetin 21. günü bakılacak kan progesteron değerleri yumurtlama olup olmadığı hakkında bilgi verir.

Polikistik over sendromu tanısı nasıl konur?

PKOS tanısı hastanın hikayesi (ilk adet yaşı, adet düzeni, kanama süresi vb), şikayetleri, fizik muayene, ultrason ve kan testleri ile konabilir. Aynı zamanda hastanın tansiyon ve kan şeker seviyesi de kontrol edilmelidir.

Polikistik overde FSH kaç olmalı?

Oranı (FSH/LH) adet döneminin başlangıcında normalde 1'den büyüktür. LH/FSH oranının 2,5'ten büyük olması polikistik over sendromu şüphesi uyandırabilmektedir.