Obruklar neden meydana gelir?

İçindekiler:

  1. Obruklar neden meydana gelir?
  2. Dünyada obruklar nerelerde görülür?
  3. Obruk neden yuvarlak?
  4. Obruklar hangi taştan oluşur?
  5. Dünyanın en büyük Obruğu nerede?
  6. Türkiyede obruklar nerelerde görülür?
  7. Konya obruk köyü nerede?
  8. Karapınar'da obruk neden oluşur?
  9. Obruk Türkiye'de nerede görülür?
  10. Obruk çeşitleri nelerdir?
  11. Kızören Obruğu doğal mı?
  12. Obruklar en çok hangi bolgede?
  13. Konyada kaç obruk var?
  14. Obruk hangi ile bağlı?
  15. Obruğun oluşmasında hangi kayaç türü etkilidir?

Obruklar neden meydana gelir?

İlk olarak yer altı suları karbondioksit ile birlikte karışır. Bunun sonucunda da karbonik asit meydana gelir. Karbonik asit ise kireç taşı ile birlikte yoğun bir toprak ile karışımı meydana getirir. Bunun sonucunda da mağaralar yani obruklar meydana gelmektedir.

Dünyada obruklar nerelerde görülür?

Dünyada Şimdiye Kadar Görülen En Büyük Obruklar
  • Berezniki, Rusya, 2007. Rusya'daki bu şehir yoğun bir magnezyum ve potasyum yatağı. ...
  • San Fransisko, ABD, 1995. ...
  • Guangzhou, Çin, 2013. ...
  • Fukuoka, Japonya, 2016. ...
  • Guatemala, 2007. ...
  • Guatemala, 2010. ...
  • St Albans, İngiltere, 2015. ...
  • Harwood Obruğu, Yeni Zelanda.

Obruk neden yuvarlak?

çok düşük ihtimalle kaya çatlayıp çökseydi de boşluk yuvarlak olmayabilirdi (hatta olmazdı) çünkü kaya homojen değil, içinde ciddi yapısal farklılıklar var. ancak obruklar tamamen homojen olan kum/toprak içinde oluşuyor. bu nedenle obruklar da daire biçiminde ortaya çıkıyorlar.

Obruklar hangi taştan oluşur?

Obruk, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik yer şekli.

Dünyanın en büyük Obruğu nerede?

Güney Afrika – Kimberley Madeni 213 metre derinliğinde, 462 metre genişliğinde insan eliyle kazılmış en büyük deliktir.

Türkiyede obruklar nerelerde görülür?

Türkiye'de en çok Konya'da görülüyor Konuyla ilgili görüşünü sorduğumuz Doğa Derneği Genel Sekreteri Dicle Tuba Kılıç, "Yeraltı su aküferlerinin boşalmasıyla birlikte bu boşluklarda oluşan toprak çöküntüleri yoluyla oluşan obruklar, Türkiye'de daha çok Konya Kapalı Havzası'nda görülmektedir" diye konuştu.

Konya obruk köyü nerede?

Konya'nın Karapınar ilçesine bağlı Reşadiye Mahallesi Güllükuyu Mevkisi'nde bir tarlada meydana gelen obruk nedeniyle dikkatler yeniden bölgeye yöneldi. Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.

Karapınar'da obruk neden oluşur?

Konya'da yer altı sularının kontrolsüz kullanımına ve bölgenin jeolojik yapısına bağlı olarak bugüne kadar farklı büyüklüklerde yaklaşık 360 obruk oluştu. ... Yerin altında zamanla eriyen kireç taşlarının boşluk oluşturması ve zeminin çökmesiyle oluşan obruklar, özellikle Karapınar ilçesinde yoğun olarak görülüyor.

Obruk Türkiye'de nerede görülür?

Ülkemizin yeraltı sularının 3'te 1'ini barındıran Konya Havzası'nda 20'yi aşkın obruk bulunuyor. Bunlardan en meşhuru 300 m genişliği ve 145 m derinliğiyle Kızören obruğu. Merkez Karatay ilçesine bağlı Obruk kasabası da ismini ondan alıyor.

Obruk çeşitleri nelerdir?

Belirli bir zaman sonra, mağaranın üstünde bulunan toprak çöker ve meydana gelen bu çökme sonucu oluşan derin çukurlar obruk olarak adlandırılır....Obruk sınıfları şu şekildedir:
  • Çözünme obruğu,
  • Çöküntü obruğu,
  • Örtü kayacı obruğu,
  • Yıkılma obruğu,
  • Yayvan obruklar,
  • Gömülü obruklar.

Kızören Obruğu doğal mı?

Kızören Gölü veya Kızören Obruğu, Konya'nın 70 km kuzeydoğusunda Karatay ilçesi sınırlarında yer alan kartstik oluşumlu bir obruk gölüdür.

Obruklar en çok hangi bolgede?

Konya iline bağlı Karapınar ilçesi sınırlarında bulunan, Tuz Gölü havzası (950m) ile Konya ovasını(1000m) birbirinden ayıran Obruk Platosu, doğu-batı yönünde yaklaşık 75–80 km uzunluğa, kuzey-güney yönünde 35–65 km genişliğe sahiptir.

Konyada kaç obruk var?

Obruk oluşumunda bugüne kadar can kaybı yaşanmadığını belirten Eren, KTÜN Jeoloji Mühendisliği bölümü olarak yaklaşık bir sene saha çalışması yaptıklarını ifade ederek, "Sadece Karapınar bölgesinde 550'den fazla obruk var ama tüm Konya bölgesi için düşünürsek binden fazla incelediğimiz obruk var.

Obruk hangi ile bağlı?

Obruk Köyü Haritası Obruk Köyü 38.002338 enlem ve 34.016796 boylamda yer almaktadır. Bor ilçesine bağlıdır. Obruk Köyü haritası Niğde ili içinde nerede olduğu harita merkezinde gösterilmektedir. Obruk Köyü posta kodu 51700.

Obruğun oluşmasında hangi kayaç türü etkilidir?

Obruk, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik yer şekli. Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur.