Üzüm kisti nedir?

İçindekiler:

  1. Üzüm kisti nedir?
  2. Üzüm gebeliği nedir neden olur?
  3. Mol gebelik nasıl oluşur?
  4. Üzüm kanseri nedir?
  5. Mol gebelik kimlerde görülür?
  6. Invaziv mol ne demek?
  7. Mol gebelik ne zaman belli olur?
  8. Mol gebelikte Beta-HCG değeri kaç olur?
  9. Mol gebelik tanısı nasıl konur?
  10. Invaziv mol nedir tıp?
  11. Hidatiform Mol ne demek?

Üzüm kisti nedir?

Plasenta ve eklerindeki hücrelerde -adeta üzüm tanesine benzer- şekilde ödem, şişlik ve genişleme mevcuttur. Bu durum ultrasonda tipik olarak “karyağdı manzarası” olarak isimlendirilmektedir. Bazen mol ile birlikte her iki yumurtalıkta kistler de görülebilir. Bu kistlere “Teka Lutein kistleri” adı verilir.

Üzüm gebeliği nedir neden olur?

Mol gebelik döllenme işlemi sırasında genetik bir hatanın sonucu olarak rahim içinde anormal doku büyümesine yol açar.Mol gebelikte trofoblast hücreleri, sağlıklı bir plesanta yerine açık üzüm salkımı görünümünde bir doku yığınına dönüşür.

Mol gebelik nasıl oluşur?

Mol gebeliğin nedeni anormal bir biçimde döllenmiş bir yumurtadır. Normalde 23 kromozomunu anneden, 23 kromozomunu babadan alan bu hücre tam mol gebelikte tüm kromozomlarını babadan alır. Tüm genetik materyal babadan geldiği için annenin kromozomları kaybolur ve babanın kromozomları çoğalır.

Üzüm kanseri nedir?

'Üzüm gebeliği' olarak da bilinen molar gebelik (mol); ceninin sağlıklı gelişemediği ve rahim içinin, üzüm tanesi gibi çok sayıda içi sıvı dolu yapılarla dolduğu anormal bir gebelik şeklidir. Plasental tümörler; hidatiformol, invazif mol, koryo karsinom ve plasental diğer tümörler olarak dört gruba ayrılır.

Mol gebelik kimlerde görülür?

Mol gebelik ileri anne yaşında, sosyoekonomik seviyesi düşük ve kötü beslenen kadınlarda daha sık görülür. Görülme oranı 1000 gebelikte 1'dir. Daha önceden mol gebelik hikayesi olan kadınlarda tekrar mol gebelik geçirme riski 10 kat artar ve %1' e yükselir. İki kez mol gebelik geçirmiş olanlarda risk %10' a yükselir.

Invaziv mol ne demek?

İnvaziv mol myometriuma invaze olan komplet moldür. Molar doku kolonlar veya plaklar şeklinde myometriuma ilerler ve kan damarlarını invazyona uğratarak lokal kanamaya neden olur. Bazı olgular da ise metastaz şeklinde, vücudun diğer bölgelerine molar doku taşınabilir.

Mol gebelik ne zaman belli olur?

Bazı gebelerde ise hiç bir şikayet olmaz, ultrason kontrolleri esnasında durum fark edilir. Bazen ultrasonda bile anlaşılmayabilir, anne karnında bebek öldükten sonra yapılan küretaj sonrası patoloji testiyle tanı konulur. Mol gebelik kaçıncı haftada belli olur? Mol gebelik genelde 5-6. haftada bulgu vermeye başlar.

Mol gebelikte Beta-HCG değeri kaç olur?

Kanda ölçülen gebelik testi, B-HCG değerinin 100.000 üzerinde olması tanıyı destekler. Parsiyel mol tanısı koymak maalesef komplet kadar kolay olmayabilir. Ultrasonda gebelik kesesi genellikle mevcuttur. Kesenin içinde fetüs varlığı durumunda yanlışlıkla normal gebelik olduğu düşünülebilir.

Mol gebelik tanısı nasıl konur?

Ultrasonografi ile tanı konur. Rahim içerisinde bir gebelik kesesi görülmez. Bunun yerine şişmiş mol veziküller yan yana dizilerek bir “karyağdı manzarası” oluştururlar. Muayenede uterus gebelik haftasından daha büyük ölçülebilir.

Invaziv mol nedir tıp?

İnvaziv mol myometriuma invaze olan komplet moldür. Molar doku kolonlar veya plaklar şeklinde myometriuma ilerler ve kan damarlarını invazyona uğratarak lokal kanamaya neden olur. Bazı olgular da ise metastaz şeklinde, vücudun diğer bölgelerine molar doku taşınabilir.

Hidatiform Mol ne demek?

Molar gebelik veya mol hidatiform, gebeliğin anormal bir formudur. Gestasyonel trofoblastik hastalıklar içinde en sık görülen formdur. Yumurtanın döllenmesindeki bazı hatalar sonucu rahim içinde cansız bir organizma oluşur ve böylece normal gebelik süreci devam ederken patolojik bir süreç başlar.