Arkeoloji tanımı nedir?

İçindekiler:

  1. Arkeoloji tanımı nedir?
  2. Arkeoloji nedir felsefe?
  3. Arkeoloji Nedir amacı ve yöntemi nedir?
  4. Arkeoloji ne değildir?

Arkeoloji tanımı nedir?

TDK'nın Türkçe sözlüğünde arkeoloji; kazı bilimi olarak tanımlanır. Arkeoloji kelimesinin Türkçesi olarak Kazıbilim terimini kullananlar da vardır. TDK'da terim, tarih öncesi ve eski çağlardan kalma eserleri tarih ve sanat açısından inceleyen bilim olarak açılımlanır.

Arkeoloji nedir felsefe?

Arkeoloji geçmiş dönemlerde yaşamış insan topluluklarının kültürel ve toplumsal düzenlerini, günümüze kadar gelebilen insan elinden çıkmış tüm maddi kalıntılara dayanarak araştıran, belgeleyen ve gelişim sürecini inceleyerek yorumlamaya çalışan bir bilim dalıdır.

Arkeoloji Nedir amacı ve yöntemi nedir?

Arkeoloji, insanın tarihsel süreç içinde var olmasından itibaren üretmiş olduğu maddi kalıntılar aracılığıyla söz konusu tarih öncesi ya da tarihi dönemlerin sosyo-kültürel yapısını, inancını, ekonomisi ve üretim endüstrilerini inceleyen ve yorumlayan bir bilim dalıdır.

Arkeoloji ne değildir?

Arkeoloji bir bilimdir, geçmişi anlamamızı sağlayarak düşünce sistemini zenginleştiren bir zaman laboratuvarıdır. Arkeoloji sözcüğü dilimize “kazıbilim” olarak çevrilmiştir. Oysa arkeolojinin amacı kazı yapmak değildir. ... Bir biyolog ya da kimyacı için mikroskop neyse, arkeoloji için de kazı aynı anlamı taşır.