Hamilelikte kist tehlikeli mi?

İçindekiler:

  1. Hamilelikte kist tehlikeli mi?
  2. Hamilelikte kist neden olur?
  3. Kist varken hamile kalan var mı?
  4. Kist adeti geciktirir mi?
  5. Sol yumurtalık kisti kısırlık yapar mı?
  6. Yumurtalık kist patlaması nasıl anlaşılır?

Hamilelikte kist tehlikeli mi?

Hamilede yumurtalık kisti tespit edildiğinde çoğu zaman hamileliğin 1. haftasına kadar kistin geçmesi için beklenir. Hamileliğin bu dönemine kadar geçmeyen kistler ise bebek ve anne adayı için oluşacak riskler daha az olduğu için 18. haftadan sonra ameliyatla alınabilir.

Hamilelikte kist neden olur?

Gebelik kistleri; bebeğin rahme yerleşmesini sağlayan hormon üretir. Bu nedenle adet gecikmesine de neden olabilir. Tedavi gerekmez, gebeliğin 4-5. aylarında kendiliğinden kaybolur. Aşırı hormon salgılamasına bağlı kistler; bebek olması için verilen ilaçlara bağlı olarak, üzüm gebeliğinde oluşur.

Kist varken hamile kalan var mı?

Genel olarak yumurtalık kisti kadınlar için olumsuz bir durum teşkil etmezler. Bu durum anne adayları için de geçerlidir. Kistler kronik haldeyken, anne adayında hali hazırda bir kist varken hamile kalmak olağandır.

Kist adeti geciktirir mi?

Rahimde kist şeklinde bir hastalık olmaz, kistler yumurtalıkta olabilir; rahimde miyom olur ancak miyomlar adet gecikmesine neden olmaz. Yumurtalık kistleri bazen 3-5 gün gibi kısa süreli adet gecikmesine sebep olurken bazen bir kaç hafta hatta ay kadar adet gecikmesine sebep olabilirler.

Sol yumurtalık kisti kısırlık yapar mı?

Yumurtalık kistleri arasında bulunan; folikul kisti, korpus hemorajikum kisti ve korpus luteum kisti şeklinde adlandırılan fonksiyonel yumurtalık kistleri kısırlığa yol açmazlar ve kadının adet döngüsü içerisinde oluşur, sonradan kendiliğinden yok olurlar.

Yumurtalık kist patlaması nasıl anlaşılır?

Patlayan kist bir damar üzerinde bulunuyorsa kanama oldukça şiddetli olabilir. Karın ağrısı (özellikle kasıklarına bıçak saplanır şekilde), karında dokunmakla hassasiyet, göz kararması, bayılma, düşük tansiyon gibi belirtiler kist kanamasına işaret eder.