Patates tohumu üretimi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Patates tohumu üretimi nasıl yapılır?
  2. Patates tohumu ne zaman ekilir?
  3. Patates ekildikten ne kadar sonra çıkar?
  4. Iyi patates tohumu nasıl olmalı?
  5. Dekara ne kadar patates tohumu atılır?
  6. Agria patates nasıl anlaşılır?
  7. Patates ne kadar sürede yetiştirilir?
  8. Patatese ne zaman su verilir?
  9. 1 dönüme ne kadar patates tohumu ekilir?
  10. Kızartmalık patates nasıl anlaşılır?
  11. Agria patates ne demek?

Patates tohumu üretimi nasıl yapılır?

➢ Generatif çoğaltım ise patates saplarının ucunda oluşan ve küçük yeşil domateslere benzeyen meyveleri içerisinde bulunan tohumlar kullanılarak yapılmaktadır. ➢ Bu tohumlar, patates çiçeklerindeki yumurtalığın döllenmesi sonucu oluşan, botanik anlamda bitkinin gerçek tohumlarıdır.

Patates tohumu ne zaman ekilir?

Patates, ilkbaharda toprak ısısı 8-10°C yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır. Dikim mesafeleri yetiştiricilik sistemine göre değişir. Patates üretiminde dikimde sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20-40 cm' dir.

Patates ekildikten ne kadar sonra çıkar?

Patatesler büyürken toprağın üzerinde çıkan yabani otları temizleyin. Yapraklarda mantar ya da böceklenme gibi sorunlar oluşmadığından da emin olun. Yapraklar iyice serpildiğinde hasat zamanı gelmiştir. Bu da yaklaşık 3 ayın sonunda kendi patateslerinizle harikalar yaratabileceğiniz anlamına gelir.

Iyi patates tohumu nasıl olmalı?

TOHUMLUK KALİTESİ ve SEÇİMİ Tohumluk yumrular, 6 cm çapında ve ortalama 50 gram ağırlığında olmalıdır. Tohumluğun çeşidi, üretim amacına göre seçilmelidir. Sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır. Tohumluk yumruların, dikim esnasında gözleri uyanmış olmalı ve üzerinde yaklaşık 1 cm boyunda yeşil filizleri bulunmalıdır.

Dekara ne kadar patates tohumu atılır?

Sulu şartlarda ortalama dekara 200-250 kg, kuru şartlarda 150 kg tohumluk yeterlidir. Patates, fazla bakım isteyen bir bitkidir. Çıkıştan önce düzeltilmiş (dişleri yatırılmış) tırmık çekmek faydalıdır.

Agria patates nasıl anlaşılır?

parlak altın sarısı bir renk olarak tencereden çıkar. bir de yağ çekmez. yani upuzun dilimleri kızartıp tutunca eğilmez, sünger gibi olmaz. eğer kızartma tavasından parlak sarı renkte inmiş, sert, çıtır halde patateslere rastlarsanız agria yiyorsunuz demektir.

Patates ne kadar sürede yetiştirilir?

Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.

Patatese ne zaman su verilir?

Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır. En yaygın sulama yöntemi, karık ile sulamadır.

1 dönüme ne kadar patates tohumu ekilir?

Sulu şartlarda ortalama dekara 200-250 kg, kuru şartlarda 150 kg tohumluk yeterlidir. Patates, fazla bakım isteyen bir bitkidir. Çıkıştan önce düzeltilmiş (dişleri yatırılmış) tırmık çekmek faydalıdır.

Kızartmalık patates nasıl anlaşılır?

"Kızartmalık patates biraz iridir" Kabuk olarak da parlaktır. Nişastasından da belli olur. Bir gün öncesinden ıslattığımızda nişastası çıkar bunu kızartmalık olarak kullanırız. Haşlamalık patatesi ıslatmaya gerek yok direkt haşlama yapabiliriz.

Agria patates ne demek?

Agria patates tohumu, yüksek kuru madde içeriği ve uzun oval yumru şekliyle parmak patates ve cips sanayi için çok uygun bir patates tohumu olmasıyla berabar, yemeklik patates içinde uygun bir ürümüzdür. Agria uzun süreli patates depolamada kalitesini koruyan bir çeşittir.