Hangi engelli raporuyla araç alınır?

İçindekiler:

  1. Hangi engelli raporuyla araç alınır?
  2. Engelli raporuyla kaç defa araba alınır?
  3. Engelli araç limiti 2021 de ne olur?
  4. 2021 engelli raporu araç limiti ne kadar olacak?
  5. Engelli raporu ile kaç yılda bir araç alınır?
  6. Engelli ÖTV indirimi nasıl alınır?
  7. Hangi hastalar vergisiz araç alabilir?
  8. Şeker ve kalp hastaları ÖTV indiriminden yararlanabilir mi?

Hangi engelli raporuyla araç alınır?

Engelli Bireyin Kullanma Zorunluluğu Yüzde 90 ve üzeri engelli raporu bulunan bireylerin satın alacağı araçları kullanma zorunluluğu yoktur 3. dereceye kadar olan yakınları aracı satın alabilirler. Engelli raporu bulunan bireyin 18 yaşından küçük olması halinde anne ve babasının muvafakatname vermesi gerekmektedir.

Engelli raporuyla kaç defa araba alınır?

4760 sayılı ÖTV kanunu, bazı şartları taşıyan malul ve engelliler ile şehit yakınlarına her 5 yılda 1 defa vergi istisnası ile araç satın alma hakkı vermektedir.

Engelli araç limiti 2021 de ne olur?

Bu kapsamda da “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Tebliği” dikkate alınıyor. Tebliğe göre 2021 yılında engelliler, 330.800 TL'ye kadar olan araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilir.

2021 engelli raporu araç limiti ne kadar olacak?

Bu kapsamda da “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Tebliği” dikkate alınıyor. Tebliğe göre 2021 yılında engelliler, 330.800 TL'ye kadar olan araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilir.

Engelli raporu ile kaç yılda bir araç alınır?

Engelli raporları süreli ve süresizdir. Süreli olan raporların süresi dolduysa güncellenmesi gerekmektedir. 1.6 motorun altında araç alınması gerekmektedir. Engelli raporu ile alınan aracın, ÖTV muafiyeti olduğu için 5 yıl boyunca kimseye satılmaması gerekmektedir.

Engelli ÖTV indirimi nasıl alınır?

%90 ve üzeri engele sahip olan bireyin raporunda özel engelli aracını kullanmaya engel bir durum söz konusu değilse özel aracı H sınıfı ehliyetiyle kullanabilirler. Kişinin engel durumu araç kullanmaya engel ise 1. dereceden 3. dereceye kadar olan yakınları ÖTV muafiyetli araç satın alabilirler.

Hangi hastalar vergisiz araç alabilir?

Yüzde 90 engelli raporu olan vatandaşlar, ÖTV'siz otomobil alımı yapabiliyor. Hastane raporu ile otomobil bayisine giden vatandaşlar ÖTV indirimiyle otomobil satın alabiliyor.

Şeker ve kalp hastaları ÖTV indiriminden yararlanabilir mi?

Eğer başka bir engelleri yok ise; rapor oranları % 90'ın altında kalan işitme engelliler, görme engelliler ve kronik hastalığı olanlar (kanser, kalp, şeker, tansiyon ve şizofreni hastaları vb) ÖTV indiriminden yararlanamıyorlar. Engelli bireyler her beş yılda sadece bir taşıt için ÖTV indiriminden faydalanabiliyorlar.