Asit yağmurları mermere zarar verir mi?

İçindekiler:

  1. Asit yağmurları mermere zarar verir mi?
  2. Asit yağmuru neye sebep olur?
  3. Asit yağmurlarının oluşmasına neden olan olaylar?
  4. Asit yağmuru nasil anlaşılır?
  5. Asit yağmuruna neden olan gazlar nelerdir?

Asit yağmurları mermere zarar verir mi?

Ormanlar ve binalar üzerinde önemli zararlara neden olmaktadır. Ayrıca yeraltı ve yüzey sularının kirlenmesine yol açmaktadırlar. Asit yağmurları mermerlerden, kayalardan ve kireç taşından yapılmış binaları ve anıtları da aşındırır.

Asit yağmuru neye sebep olur?

Kimyasal yağmur olarak da adlandırılan asit yağmuru, yoğun miktarda sülfür dioksit ya da nitrojen oksidin açığa çıkarak havaya karşımasıyla meydana geliyor. Bu maddeler gaz halindeyken atmosferin üst katmanlarına kadar yükselebiliyor. Burada su, oksijen ve diğer havayı kirleten kimyasal partiküllerle karışıyorlar.

Asit yağmurlarının oluşmasına neden olan olaylar?

Uluslararası Enerji Ajansı her ne kadar doğal yollarla oluşabiliyor olsa da, sanayi atıkları asit yağmurlarının başlıca nedeni olduğunu söylüyor. Enerji santrallerinin salgıladığı atık gazlarda sülfür dioksit bulunuyor. Fosil yakıtların yakılması sonucunda da nitrojen oksit açığa çıkıyor.

Asit yağmuru nasil anlaşılır?

Havadaki tipik çap konsantrasyonunda oluşan yağmurun pH'ı 5.6 civarındadır. Bu yüzden pH'ı 5.6'nın altındaki yağmur asit yağmuru olarak nitelendirilir. Ama doğal asit kaynakları yüzünden yağmurun pH'ı zaten 4.5 ile 5.6 arasında değiştiği için 5.0'ın altı daha doğru bir ölçü olarak nitelendirilebilir.

Asit yağmuruna neden olan gazlar nelerdir?

Asit yağmurlarının meydana gelmesine sebep olan en önemli gaz sülfür dioksittir (SO2). Bu gaz atmosfere karıştıktan sonra çeşitli tepkimeler sonucunda sülfürik aside (H2SO4) dönüşür. Asit yağmurlarında bulunan bir diğer asitse nitrik asittir (HNO3).