Kinoa nedir nerede yetişir?

İçindekiler:

  1. Kinoa nedir nerede yetişir?
  2. Kinoa 1 dönüme ne kadar ekilir?
  3. Kinoa Türkiye'de yetişiyor mu?
  4. Kinoa nasıl bişey?
  5. Kinoa nedir nasıl yetişir?

Kinoa nedir nerede yetişir?

Anavatanı oldukça soğuk ve yüksek platolara sahip Güney Amerika'nın batı kıyısındaki And Dağları bölgesi olan kinoa, ağırlıklı olarak Kolombiya, Arjantin, Peru, Bolivya, Şili ve Ekvador'da yetiştirilmektedir. Kendine döllenen bir bitki olup, farklı ekolojilere adapte olmuş yazlık ve kışlık çeşitleri bulunmaktadır.

Kinoa 1 dönüme ne kadar ekilir?

Tohumun kilosu 500 TL. Çok su isteyen bir bitki değil. Bir dekarın ekim maliyeti 500 TL'yi geçmezken, 500-700 kilo verim elde ediliyor.

Kinoa Türkiye'de yetişiyor mu?

Kinoanın en önemli özelliği çok güçlü bir protein içeriğine sahip olması. Bunun dışında pek çok aminoasiti içinde barındıran kinoa, kuraklık ve soğuk gibi zor çevre koşullarına uyum sağlamasıyla biliniyor. Bu nedenle Türkiye'nin pek çok noktasında yetiştirilmesi mümkün.

Kinoa nasıl bişey?

Kinoa görünümü ve tadı tahıla benzeyen ıspanakgiller familyasına ait bir çeşit otsu bitkidir. Etli ve besleyici yaprakları vardır, salkım salkım çiçekler açar ve bu çiçekler zengin besin değeri olan minik tohumlara dönüşürler. Yenilen kısmı da bu kurutulmuş boncuk görünümlü minik tohumlardır.

Kinoa nedir nasıl yetişir?

Ekim sırasında kurak bir arazide çalışılıyorsa tohumlar arasında 15 cm, sulak bir arazide çalışılıyorsa da 30 cm aralık bırakılarak 3 cm derine ekilmesi gerekmektedir. Gübre kullanımı verimi arttırmaktadır. Kinoa için en uygun olan gübre ise azot ve potasyum açısından zengin olan gübreler olmaktadır.