Türkiyede kinoa yetişiyor mu?

İçindekiler:

  1. Türkiyede kinoa yetişiyor mu?
  2. 1 dekara kaç kg kinoa ekilir?
  3. Kinoa Nerede Nasıl Yetişir?
  4. Kinoa üretimi nasıl yapılır?
  5. Kinoa tohumu nereden temin edilir?
  6. Kinoa nereden geliyor?
  7. Kinoa nasıl bir bitkidir?
  8. 1 kilo kinoa ne kadar?

Türkiyede kinoa yetişiyor mu?

Kinoanın en önemli özelliği çok güçlü bir protein içeriğine sahip olması. Bunun dışında pek çok aminoasiti içinde barındıran kinoa, kuraklık ve soğuk gibi zor çevre koşullarına uyum sağlamasıyla biliniyor. Bu nedenle Türkiye'nin pek çok noktasında yetiştirilmesi mümkün.

1 dekara kaç kg kinoa ekilir?

Tohumun kilosu 500 TL. Çok su isteyen bir bitki değil. Bir dekarın ekim maliyeti 500 TL'yi geçmezken, 500-700 kilo verim elde ediliyor.

Kinoa Nerede Nasıl Yetişir?

Kinoa başta Konya Ovası olmak üzere Toroslar'ın kuzeye bakan sarp yamaçlarında ve Doğu Anadolu'nun tüm yüksek platolarında yetişebilecek bir bitki. Tohumları tam protein kategorisinde olan kinoa vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içerir.

Kinoa üretimi nasıl yapılır?

Ekim sırasında kurak bir arazide çalışılıyorsa tohumlar arasında 15 cm, sulak bir arazide çalışılıyorsa da 30 cm aralık bırakılarak 3 cm derine ekilmesi gerekmektedir. Gübre kullanımı verimi arttırmaktadır. Kinoa için en uygun olan gübre ise azot ve potasyum açısından zengin olan gübreler olmaktadır.

Kinoa tohumu nereden temin edilir?

Otsu bir bitki olan kinoa tohumu Güney Amerika'da bulunan And dağlarında yetişir.

Kinoa nereden geliyor?

Tahıllara benzer yönleri olsa da Buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır. Kinoa, Keçuva dilindeki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelmektedir. Kinoa tarımına Bolivya, Peru, Ekvador ve Kolombiya'nın And Dağları üzerindeki yörelerinde 3.000 ila 4.000 yıl önce başlanmıştır.

Kinoa nasıl bir bitkidir?

Kinoa görünümü ve tadı tahıla benzeyen ıspanakgiller familyasına ait bir çeşit otsu bitkidir. Etli ve besleyici yaprakları vardır, salkım salkım çiçekler açar ve bu çiçekler zengin besin değeri olan minik tohumlara dönüşürler. Yenilen kısmı da bu kurutulmuş boncuk görünümlü minik tohumlardır.

1 kilo kinoa ne kadar?

Tarlada kalibrasyon fiyatları 3 ila 8 lira arasında. Tonu 3 bin ile 8 bin lira arasında. Markette kilosu 50 TL civarından satılıyor.”