Perşembe günü oruç tutan cuma tutmak zorunda mı?

İçindekiler:

  1. Perşembe günü oruç tutan cuma tutmak zorunda mı?
  2. Nafile oruç hangi günler tutulmaz?
  3. Neden cumartesi günü oruç tutulmaz?
  4. Hangi günler oruç tutulmaz dinimiz islam?
  5. Mevlid Kandili için kaç gün oruç tutulur?

Perşembe günü oruç tutan cuma tutmak zorunda mı?

Oruç tutmak için özellikle Cuma gününü seçmenin mekruh oluşu bu günün Müslümanların haftalık bayram günü kabul edilmesindendir. Yalnızca cuma günü oruç tutmamak ona Perşembe veya Cumartesi günlerini de ilave etmek konusunda Peygamberimizden nakledilen sahih hadisler mevcuttur.

Nafile oruç hangi günler tutulmaz?

Ancak sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak tenzihen mekruh görülmüştür. Peygamber Efendimiz (s.a.s.); ”Kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir” buyurmuştur (Ebû Davud, ”Savm”, 50).

Neden cumartesi günü oruç tutulmaz?

- Tek başına cuma günü, yahut tek başına cumartesi günü de oruç tutmak (tenzihen) mekruhtur. Zira cuma bayramdır. Müminlerin bayramına iştirak etmenin gereği oruçlu olmamaktır. Cumartesi ise Yahudilerin özel günleridir.

Hangi günler oruç tutulmaz dinimiz islam?

Hz. Peygamber (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki, birisi Ramazan bayramının birinci günü, diğeri kurban bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67). Ramazan bayramının sadece birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak yasaktır (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396).

Mevlid Kandili için kaç gün oruç tutulur?

Dini kaynaklara göre Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamasına karşın, bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. O gün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur.