Divriği Ulu Cami hangi beylik ya da devlet döneminde yaptırılmıştır?

İçindekiler:

  1. Divriği Ulu Cami hangi beylik ya da devlet döneminde yaptırılmıştır?
  2. Ulu Cami ve Darüşşifası nerede?
  3. Sivas Ulu Caminin kaç kapısı var?
  4. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ne zaman Unesco Dünya Miras Listesine alınmıştır?
  5. Diyarbakır Ulu Camii Kim Yaptı?
  6. Divriği Ulu Caminin kaç kapısı var?
  7. Nemrut Dağı ne zaman Unesco Dünya Miras Listesine alınmıştır?
  8. Divriği Ulu Caminin özellikleri nelerdir?
  9. Sivas Ulu Cami'de türbesi bulunan büyük zat kimdir?
  10. Kayseri Ulu Cami hangi beylik?
  11. Güneş saati eseri kime aittir?
  12. Ulucaminin kaç kapısı var?
  13. Sivas Divriği Ulu Cami kaç yıllık?
  14. Malatya Ulu Cami hangi özelliğe sahiptir?
  15. Malatya Ulu Cami kimin eseri?
  16. Kayseri Ulu Cami hangi hükümdarın eseri?

Divriği Ulu Cami hangi beylik ya da devlet döneminde yaptırılmıştır?

Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Ulu Cami, Süleyman Şah'ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 1228 yılında başlanıp 1243 tarihinde tamamlanan yapı kompleksinin Baş Mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah'tır.

Ulu Cami ve Darüşşifası nerede?

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) Divriği ve civarında en erken yerleşim Hititler Dönemi'ne kadar inmektedir. Yöre, Mengücekoğullarının yönetimi altında olduğu dönemde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından camii ile birlikte 1228-1229 yıllarında yaptırılmıştır.

Sivas Ulu Caminin kaç kapısı var?

Eser, dört taç kapısı olan ve her bir kapısının üzerinde bulunan desenler ve anlamları ile taş oymacılığında son noktayı koymuş muhteşem bir yapıdır. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifa olarak bilinen bu yapı topluluğu, cami, darüşşifa ve türbeden meydana gelen büyük bir külliyedir.

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ne zaman Unesco Dünya Miras Listesine alınmıştır?

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası: Taşın sanata dönüştüğü yer 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kültürel varlık olarak dahil edilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Türkiye'nin bu listeye giren ilk mimari yapısıdır.

Diyarbakır Ulu Camii Kim Yaptı?

Tarihi ve mimari özellikleri ile muhteşem olan Ulu Cami, Nebi Cami ve Safa Cami Diyarbakır'ın en ünlü camilerdir. Selçuklu Sultanı Melik Şah tarafından yaptırılan Ulu Cami, orijinal dizaynı ve hem Bizans hem de daha eski mimari malzemeleri kullanması ile ilginç olup Türkiye'nin en eski camilerindendir.

Divriği Ulu Caminin kaç kapısı var?

Yapının cami bölümünde 3, Darüşşifa da ise 1 tane olmak üzere toplamda 4 kapısı vardır.Bunlardan biri olan cennet kapısı en ihtişamlı olanıdır. Kapı üzerindeki tüm motifler cenneti tasvir etmektedir.

Nemrut Dağı ne zaman Unesco Dünya Miras Listesine alınmıştır?

Adıyaman ili Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunan, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle Kommagene Krallığı'nın kutsal alanı olarak nitelendirilen Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'nde kültürel varlık olarak yerini almıştır.

Divriği Ulu Caminin özellikleri nelerdir?

Darüşşifa caminin güney duvarına dayanmıştır. Orta bölümü bir ışıklık kubbesi ile örtülmüştür, giriş ile birlikte dört eyvandan oluşur. Darüşşifanın kuzeydoğu köşesinde türbe yer alır. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınmıştır.

Sivas Ulu Cami'de türbesi bulunan büyük zat kimdir?

Sivas Ulu cami avlusunda kabri bulunan İhramcızade İsmail Hakkı Toprak ölüm yıl dönümü sebebiyle Türkiye´nin birçok ilinden gelen ziyaretçiler Sivas başta olmak üzere İstanbul, Samsun ve Ordu´dan gelerek kabri başında kuran okuyup dua ettiler.

Kayseri Ulu Cami hangi beylik?

Kayseri'yi başkent yapan Danişmentli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından 1134-1143 yıllarında yaptırdığı düşünülen, Sultan Camisi veya Cami-i Kebir adlarıyla da bilinen cami, Kayseri'nin en eski Selçuklu Dönemi yapısıdır.

Güneş saati eseri kime aittir?

alim (İmam Cezeri) El Cezeri'nin yaptığı bir eserdir. Başlıklı sütun üzerinde yer alan ve bir mermer üzerine yerleştirilen metal parçasının, güneşin hareketiyle birlikte çevresinde dönen gölge marifetiyle zamanı gösteren güneş saatinin 800 yıldan fazla bir geçmişinin olduğu bilinmektedir.

Ulucaminin kaç kapısı var?

Caminin doğu, batı ve kuzey yönünde olmak üzere üç kapısı vardır. Bu kapılardan kuzey ve batı yöndekiler yeni olup, doğudaki kapı kanatları camiyle aynı dönemde yapılmıştır. Ahşap kanatları ceviz ağacındandır.

Sivas Divriği Ulu Cami kaç yıllık?

Divriği Ulu Cami Ve Darüşşifası - Sivas Cami yöre Mengücekoğulları'nın yönetimi altında olduğu dönemde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından camisi ile birlikte 1228-1229 yıllarında yaptırılmıştır. İslam mimarisinin bu başyapıtı iki kubbeli türbeye sahip bir cami ve ona bitişik bir hastaneden oluşmaktadır.

Malatya Ulu Cami hangi özelliğe sahiptir?

13.yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilmiş olan Malatya Ulu Camii, Orta Asya geleneklerini yansıtan plan şeması kadar, günümüze ulaşabilmiş zengin tuğla ve çini süslemeleri bakımından da büyük öneme sahiptir. Caminin doğu ve batısında bulunan portaller, oldukça sade bir işçilik göstermektedir.

Malatya Ulu Cami kimin eseri?

Battalgazi ilçesinde (Eski Malatya) bulunan bu cami Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat zamanında 1224 yılında inşa edilmiştir. Kitabesine göre mimarları Yakup bin Ebubekir el-Malati ve Mansur bin Yakup'tur. Tuğladan yapılmış kısımlar ilk cami şeklini, taş olanlar ise daha sonra yapılan ilaveleri gösterir.

Kayseri Ulu Cami hangi hükümdarın eseri?

Kayseri şehir merkezinde olup, Kapalıçarşı'nın yanında yer almaktadır. Ulu Cami olarak bilinmekle beraber değişik kaynaklarda Cami-i Kebir veya Sultan Cami olarak da anılmaktadır. H.530/M.1135 tarihinde, Danişmendli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından yaptırılmıştır.