Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ne yetiştirilir?

İçindekiler:

  1. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ne yetiştirilir?
  2. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetişen ürünler nelerdir?
  3. Gaziantep en çok ne yetişir?
  4. Gaziantep'te hangi sebzeler yetişir?
  5. Gaziantep'te hangi madenler çıkarılır?
  6. Kilis de ne yetişir?
  7. Gaziantep'te hangi hayvanlar yetiştirilmektedir?
  8. Antep Halliği nedir?
  9. Gaziantep ekonomik faaliyetleri nelerdir?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ne yetiştirilir?

Bunlar dan buğday ve üzüm, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de iki önemli ürünü dür. Ayrıca, bu iki ürüne bölgede mercimek ve antepfıstığı gibi ürünler de katılmıştır. Bölge, Türkiye' nin önemli bir buğday, arpa, mercimek, üzüm ve antepfıstığı üretim alanıdır. Bölgede en geniş alanı talııl tarımı kaplar.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetişen ürünler nelerdir?

Buğday, arpa, pamuk, kırmızı mercimek, susam, çeltik, Antep fıstığı, üzüm, zeytin, tütün, karpuz, domates, biber ve patlıcan, tarımsal faaliyetler sonucu elde edilen tarım ürünlerinin başında gelmektedir. Özellikle kırmızı mercimek ve Antep fıstığı üretiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi büyük bir paya sahiptir.

Gaziantep en çok ne yetişir?

Yaylalarda kuru tarım, ovalarda sulu tarım yapılır. Antep fıstığının ve üzümün en çok yetiştiği bir ildir. İl merkezi ve Kilis'te zeytin; il merkezi, Oğuzeli, Nizip, Kilis ve İslâhiye'de üzüm bağları; Araban, Nizip ve Yavuzeli'nde fıstık bahçeleri zengindir. Pirinç, pamuk, susam, tütün yetişir.

Gaziantep'te hangi sebzeler yetişir?

Yöreye özgü oldukları en çok bilinen Antep fıstığı ve zeytin dışında, kentte domates, biber, patlıcan, acur, turp, havuç, salatalık, haylan ve kış kabağı, tüylü acur, tarhun, haspir (safran) tamamen yöreye özgü türlere sahiptir.

Gaziantep'te hangi madenler çıkarılır?

Gaziantep ilinin başlıca metalik madenleri manganez, demir, krom ve aluminyumdur. Manganez ve demir cevherleşmeleri genellikle Şahinbey ilçesinde yer alırken, krom cevherleşmelerine İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde rastlanmaktadır.

Kilis de ne yetişir?

Yörede Antep fıstığı dışında armut, ayva , erik, kayısı, zerdali, kiraz, şeftali, vişne, ceviz, badem, dut, incir,nar gibi meyvalar de üretilmektedir.

Gaziantep'te hangi hayvanlar yetiştirilmektedir?

Gaziantep bölgesinde büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları yetiştiriciliği yapılır. Büyükbaş olarak; İnek, düve, boğa, öküz yetiştiriciliği yapılır. Küçük baş hayvancılık olarak; Keçi ve koyun yetiştiriciliği yapılır. Kümes hayvanı olarak ise; Tavuk, horoz yetiştiriciliği yapılır.

Antep Halliği nedir?

Gaziantep'te vatandaşlar, kurbanlık olarak 'hallik' olarak adlandırılan ivesi cinsi küçükbaşları tercih ediyor. ... Batı illerindeki türlerin aksine "Antep halliği" olarak anılan bu koç ve koyunların etlerinin kokusuz olduğunu aktaran Türkman, etin, yiyen kişiye rahatsızlık vermediğine dikkati çekti.

Gaziantep ekonomik faaliyetleri nelerdir?

İl merkezi ve Kilis'te zeytin; il merkezi, Oğuzeli, Nizip, Kilis ve İslâhiye'de üzüm bağları; Araban, Nizip ve Yavuzeli'nde fıstık bahçeleri zengindir. Pirinç, pamuk, susam, tütün yetişir. Meyve ve sebzecilik yaygındır. Antep fıstığı bütün dünyâya buradan yayılmıştır.