Nesne alabilen fiiller nedir?

İçindekiler:

  1. Nesne alabilen fiiller nedir?
  2. Etkenlik edilgenlik nedir?
  3. Edilgen Fill nedir?
  4. Kırıldı etken mi edilgen mi?
  5. Örtülü özne cümlede hangi öğe olur?
  6. Örtülü özne zarf tümleci mıdır?

Nesne alabilen fiiller nedir?

Nesne alan ya da alabilen fiillere “geçişli fiil” adı verilir. Geçişli fiillerde öznenin yaptığı iş başka bir varlığa (nesneye) geçer. Geçişli olan fiillere sorulan “neyi”,“ kimi” ve “nereyi” sorularına cevap alınabilir. Özne bulunduktan sonra sorulan “ne” sorusu da nesneyi buldurur.

Etkenlik edilgenlik nedir?

Birinin etken olmasıyla diğeri edilgen hale geçiyor. Dolayısıyla bir süre toplayan etken, dağıtan edilgen olurken bir süre sonra dağıtan etken, toplayan edilgen duruma geçiyor. Her var olan varlığını bu iki kuvvetin dengesi sürdüğü sürece var olmakta devam ediyor.

Edilgen Fill nedir?

Edilgen Fiil/Eylem: gerçek öznesi söylenmeyen (ve bilinmeyen) fiillerdir.

Kırıldı etken mi edilgen mi?

Eylemi yapan belli değilse yani öznesi belli olmayan ve -l,-n eklerini alan fillerdir. Yeni aldığımız bardak maalesef kırıldı. Yüklem -l çatı ekini almış ve öznesi belli değil. Bu yüzden edilgendir.

Örtülü özne cümlede hangi öğe olur?

Edilgen çatıda karşımıza çıkan örtülü öznenin cümlenin ögelerinde karşılığı zarf tümlecidir.

Örtülü özne zarf tümleci mıdır?

Örtülü Özne Nedir : Bazı cümlelerde eylemi yapan bulunmasına karşın, bunlar aldıkları bazı ekler (-ca, -ce) ya da birlikte kullanıldıkları bazı sözcükler (nedeniyle, etkisiyle, tarafından) nedeniyle cümlede gerçek özne değil zarf tümleci görevini üstlenir.