Tashih dilekçesi ne demek?

İçindekiler:

  1. Tashih dilekçesi ne demek?
  2. Tavzih hangi hallerde yapılır?
  3. Tavzih ne demek din kültürü?
  4. Tavzih karar evrakı nedir?
  5. Hükmün tamamlanması dilekçesi nedir?
  6. Tavzih talebi ne zamana kadar yapılır?
  7. Tavzih talebi nasıl yapılır?
  8. Tavzih talebi ne zaman yapılır?
  9. Tashih ne zaman yapılır?
  10. Vekalet ücreti tavzih ile düzeltilir mi?
  11. Et tavzih kimin eseri?
  12. Hükmün tamamlanması ne demek?
  13. Tavzih ve tahsis nedir?
  14. Hükmün tashihi nasıl yapılır?
  15. Kanun yolu tashih ile düzeltilir mi?
  16. Tavzih dilekçesi ne zaman verilir?
  17. Fıkıhta Tenkih ne demek?
  18. Miratül usul kimin?
  19. Seçimlik mahkumiyet hükmü nedir?

Tashih dilekçesi ne demek?

Tashih kelime anlamı olarak düzeltme anlamına gelmektedir. ... Tashih kararı verildiği takdirde, düzeltilen hususlarla ilgili karar, mahkemede bulunan nüshalar ile verilmiş olan suretlerin altına veya bunlara eklenecek ayrı bir kâğıda yazılır, imzalanır ve mühürlenir.”

Tavzih hangi hallerde yapılır?

Hükmün tavzihi hangi hallerde istenebilir? Tavzih, hükmün yeterince açık olmaması, infazında tereddüt yaratması ve birbirine aykırı fıkralar içermesi halinde istenebilir. Kararın kesinleşmiş olması tavzih yapılmasına engel değildir.

Tavzih ne demek din kültürü?

(ﺗﻮﺿﻴﺢ) i. (Ar. vużūḥ “âşikâr olmak, ortaya çıkmak”tan tavżіḥ) Açıklama, aydınlatma, açıkça ifâde etme: Mes'elenin tavzîhi fâideden hâlî değildir (Ziyâ Paşa). Sû-i tefehhümlerden tevellüt edebilecek uzun münâkaşalara müsâit görünen bu bahiste maksadı tavzih etmek îcap eder (Hâlit Z. Uşaklıgil).

Tavzih karar evrakı nedir?

Tavzih ise yeterince açık olmayan veya icrasında duraksama uyandıran yahut birbirine aykırı fıkralar ihtiva eden hükümlerin, açıklanması, tereddüt veya aykırılığın giderilmesi için kararı veren mahkemeye tanınan bir yoldur.

Hükmün tamamlanması dilekçesi nedir?

Hükmün tamamlanması düzenlemesinin amacı, eksik olan nihaî kararların tamamlanmasını sağlamaktır. Hükmün tamamlanması yoluyla mahkeme kararının düzeltilmesi veya değiştirilmesi mümkün değildir. Hükmün tamamlanması eksik hükmü veren mahkemeden talep edilir. Bu yola dilekçe ile başvurulur.

Tavzih talebi ne zamana kadar yapılır?

Hükmün tavzihi talebi belirli bir süreye tabi değildir. Hükmün icrası tamamlanıncaya kadar tavzihi istenebilir. Önemli bir husus ise; tavzih talebi hükmün icrasını kendiliğinden durdurmuyor oluşudur.

Tavzih talebi nasıl yapılır?

(1) Tavzih veya tamamlama, dilekçeye tarafların sayısı kadar nüsha eklenmek suretiyle hükmü veren mahkemeden istenebilir. Dilekçenin bir nüshası, cevap süresi mahkemece belirlenerek karşı tarafa tebliğ edilir. Cevap, tavzih veya tamamlama talebinde bulunan tarafa tebliğ olunur.

Tavzih talebi ne zaman yapılır?

Hükmün tavzihi talebi belirli bir süreye tabi değildir. Hükmün icrası tamamlanıncaya kadar tavzihi istenebilir. Önemli bir husus ise; tavzih talebi hükmün icrasını kendiliğinden durdurmuyor oluşudur.

Tashih ne zaman yapılır?

HMK'nın 304. maddesinde söz konusu olan düzeltme (tashih), hüküm verildikten sonraki dönemde, hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hataların (maddi hataların) düzeltilmesidir. Hükümden önceki dönemde maddi hataların düzeltilmesi, HMK`nın 183. maddesi hükmü uyarınca yapılır.

Vekalet ücreti tavzih ile düzeltilir mi?

Yargıtay Kararı Sehven yargılama giderleri ile vekalet ücretine hükmedilmesi tavzih yolu ile düzeltilebilir.

Et tavzih kimin eseri?

Sadrüşşerîa Ubeydullah b. Mes'ûd (ö. 747/1346), Hanefi mezhebinin usul tasavvurunun gelişmesine katkı sağlayan önemli alimlerdendir. Fıkıh usulü alanında kaleme almış olduğu “et-Tenkîh” adlı metin ve bu eser üzerine yazmış olduğu “et-Tavzîh” adlı şerh, onun usul düşüncesini yansıtan iki önemli çalışmasıdır.

Hükmün tamamlanması ne demek?

Hükmün tamamlanması, bir yargılamada unutkanlık, dikkatsizlik veya ihmal gibi nedenlerle hakkında karar verilmeyen talepler hakkında ek karar verilmesi imkânı sağlayan bir hukukî çaredir.

Tavzih ve tahsis nedir?

Bir hükümde yer alan yazı ve hesap hatalarının taraflardan birinin ya da mahkeme tarafından düzeltilmesi tashih olarak adlandırılır. Verilen hükmün yeteri kadar açık olmaması, uygulanmasında tereddüt uyandırması ya da birbirine aksi fıkralar içermesi durumunda taraflar kararın açıklanmasını yani tavzihini isteyebilir.

Hükmün tashihi nasıl yapılır?

Tashihin nasıl yapılacağı ise HMK`nın 304/2. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre, tashih kararı verildiği takdirde, düzeltilen hususlarla ilgili karar, mahkemede bulunan nüshalar ile verilmiş olan suretlerin altına veya bunlara eklenecek ayrı bir kağıda yazılır, imzalanır ve mühürlenir.

Kanun yolu tashih ile düzeltilir mi?

Hüküm altına alınan karar ilam harcı ile harç masrafının tashih yolu ile düzeltilmesi mümkün değildir. Hüküm altına alınan karar ilam harcı ile harç masrafına ilişkin yapılan hatanın HMK. nun 305. Maddesinde belirtilen “ hükmün tavzihi “ yoluyla düzeltilmesi de mümkün değildir.

Tavzih dilekçesi ne zaman verilir?

Hükmün tavzihi talebi belirli bir süreye tabi değildir. Hükmün icrası tamamlanıncaya kadar tavzihi istenebilir. Önemli bir husus ise; tavzih talebi hükmün icrasını kendiliğinden durdurmuyor oluşudur.

Fıkıhta Tenkih ne demek?

1. Bir şeyin fazla ve gereksiz kısımlarını çıkarıp ayıklama, arıtma: Sür'at ile içip içip aklı yitirmeden n'olur / Bâd-ı nâbdan garaz tenkîh-i dimâğdır (Rûhî-i Bağdâdî).

Miratül usul kimin?

Fazilet Neşriyat Osmanlı âlimlerinden Molla Hüsrev Hazretleri, fıkıh usûlüne dâir önce Mirkâtü'l-Vusûl isimli muhtasar bir eser yazmış, daha sonra bu eseri Fahru'l-İslâm Pezdevî Hazretleri'nin Usûl-i Fıkhı'nı esas alarak Mir'âtü'l-Usûl ismiyle şerhetmiştir. Eser bir mukaddime ve iki maksat (kısım) ihtiva etmektedir.

Seçimlik mahkumiyet hükmü nedir?

Seçimlik borçlarda, seçim hakkı kendisine ait olan borçlu veya üçüncü kişinin bu hakkı kullanmaktan kaçınması hâlinde, alacaklı seçimlik dava açabilir. Seçimlik davada mahkeme, talebin hukuka uygun olduğu sonucuna varırsa, seçimlik mahkûmiyet hükmü verir.