Taşeron yasası nedir?

İçindekiler:

  1. Taşeron yasası nedir?
  2. Taşeron yasası ne zaman açıklanacak?
  3. Kamuda çalışan taşeron işçilerin hakları nelerdir?
  4. Taşeron işçiler ne demek?
  5. Türkiye'de taşeronluk ne zaman başladı?
  6. 696 sayılı KHK ne zaman bitiyor?
  7. Taşerondan kadroya geçenler hangi statüde?
  8. Taşeron işçiler ne iş yapar?
  9. 4 d li ne demek?
  10. KHK ne zaman bitecek?

Taşeron yasası nedir?

Taşeron İşçi Yasası, OHAL kapsamında çıkarılan 696 Sayılı KHK ile bir kısım kamu kurumlarında çalışan taşeronlara bağlı işçilerin sürekli işçi kadrolarına geçişlerine, il özel idareleri ile Belediyelerin taşeron şirketlerinde çalışanların bu kamu kurumlarına ait şirketlerinde işçi statüsünde çalışabileceklerine dair ...

Taşeron yasası ne zaman açıklanacak?

Aralık 2017'de çıkarılan 696 sayılı KHK ile kamudaki taşeron işçiler kadroya, belediyelerdeki taşeron işçiler ise belediye şirketlerine alınırken, bu kapsamda düzenlemede yer alan şu cümle bugün emekçilerin başına dert oldu: “Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık ...

Kamuda çalışan taşeron işçilerin hakları nelerdir?

Yani burada bir müteselsil sorumluluk söz konusudur. Burada taşeron işçi hakları olarak; kıdem – ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ve diğer izin hakları, işe iade davası ve diğer işçi alacağı davalarını açma vb. hakları sayabiliriz.

Taşeron işçiler ne demek?

Taşeron veya tali işveren, alt ısmarlanan, alt işveren, alt işletici gibi isimler ile de anılan, birçok durumda bir işin veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir.

Türkiye'de taşeronluk ne zaman başladı?

Görüleceği üzere Türkiye'de kamuda taşeron işçi çalıştırma uygulaması, 1980'lerde gündeme gelmiş ve sonraki dönemlerde çalışma yaşamının pek çok koluna hızla yaygınlaşmıştır. Taşeron uygulaması, 2000'li yıllarda da kararlı bir şekilde sürdürülmüştür.

696 sayılı KHK ne zaman bitiyor?

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 127 nci maddesiyle 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 üncü maddesi kapsamında Bakanlığımız sürekli işçi kadrolarına geçişleri yapılan işçilerin Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve en son sona erecek olan toplu iş sözleşmesi 31.10.2020 tarihi ...

Taşerondan kadroya geçenler hangi statüde?

Yeni düzenlemeye göre bakanlıklar, genel müdürlükler, üst kurullar ve üniversitelerde çalışan ve önemli bir bölümü memurun işini yapan 450 bin taşeron işçisi 'kamu işçisi' ismiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki 4/D statüsünde devlet kadrosuna alınacak.

Taşeron işçiler ne iş yapar?

Taşeron veya tali işveren, alt ısmarlanan, alt işveren, alt işletici gibi isimler ile de anılan, birçok durumda bir işin veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir.

4 d li ne demek?

4D işçi kadrosu demek geçici işte çalışan işçi sözleşmesinin süreli olarak yapıldığı sadece belirli haklara sahip sürekli işçilerle de çalışabilen geçici işçi kadrosu demektir. Bu işçi kadrosunun özlük hakları 4587 sayılı iş kanunu ve 657 sayılı kanuna göre belirlenmektedir.

KHK ne zaman bitecek?

Bu sebeple “Memurlar ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunmakla yükümlüdürler.” şeklindeki 129.madde ile hüküm altına alınmıştır. 375 Sayılı KHK 25/7/2021 tarihinde son bulacaktır.