Hoca Ahmet Yesevi kimdir ve ne yapmıştır?

İçindekiler:

  1. Hoca Ahmet Yesevi kimdir ve ne yapmıştır?
  2. Yesevilik tarikatı nedir kısaca?
  3. Hoca Ahmet Yesevi nerede yaşadı?
  4. Hoca Ahmet Yesevi Eserleri Nelerdir?
  5. Hoca Ahmet Yesevi kimdir ne yapmıştır kısaca?
  6. Hoca Ahmet Yesevi nereli?
  7. Yesevilik nedir nasıl ortaya çıkmıştır?
  8. Yeseviliğin temel ilkeleri nelerdir?
  9. Hoca Ahmet Yesevi nerede vefat etti?
  10. Ahmet Yesevi kimden ders almıştır?
  11. Hace Ahmet Yesevi hangi dönemde yaşadı?
  12. Ahmet Yesevî yi kimdir?
  13. Ahmet Yesevi'nin ilk mürşidi kimdir?
  14. Hoca Ahmet Yesevi ne zaman yaşadı?
  15. Yeseviyye tarikatı nerede doğmuştur?
  16. Ahmet Yesevinin eserinin adı nedir?
  17. Hace Ahmet Yesevi hangi devlette yaşadı?
  18. Ahmet Yesevi Hazretleri kimdir?

Hoca Ahmet Yesevi kimdir ve ne yapmıştır?

Batı Türkistan'ın Sayram şehrinde doğmuş ve tasavvufi marifetleri Buhara muhitinde edinmiş bulunan Hoca Ahmed Yesevî, tarikat kurucusu, şair ve din büyüğü olarak Türk dünyasının manevî hayatını etkilemiş nâdir kişilerdendir. ... Sonra Buhara'ya giderek zamanın en büyük âlim ve mutasavvıflarından ders gördü.

Yesevilik tarikatı nedir kısaca?

Yesevîlik, adını Nakşibend'îyye tarikâtı şeyhi Hâce Yûsuf el-Hemedânî'nin müritlerinden Hoca Ahmed Yesevî'den alan, İslâm'da kadın-erkek denkliğini yaşatan, Anadolu Alevîliği üzerinde bir hayli tesirleri olan, Bektâşî Tarikâtı'nın da beslendiği tasavvufî yol ve Türk tarikatı.

Hoca Ahmet Yesevi nerede yaşadı?

Ahmed Yesevî bugün Kazakistan'ın Çimkent şehri yakınlarında yer alan Sayram kasabasında dünyaya gelmiş, dinî tasavvufî eğitimini tamamladıktan sonra, yine o bölgedeki Yesi (bugünkü adıyla Türkistan) şehrine yerleşmiş, uzun yıllar halkı maneviyat yolunda irşad ettikten sonra, burada vefat etmiş bir mutasavvıftır.

Hoca Ahmet Yesevi Eserleri Nelerdir?

ESERLERİ
  • Dîvân-ı Hikmet. ​ Yesevî'nin Türkçe şiirlerini içine alan derlemenin adıdır. ...
  • Fakr-nâme. ​ Yesevî'ye izafe edilen ve Çağatay Türkçesi ile yazılmış olan Fakr-nâme, Dîvân-ı Hikmet'in Taşkent ve bazı Kazan baskılarında yer alır. ...
  • Risâle der Âdâb-ı Tarîkat. ​ ...
  • Risâle der Makâmât-ı Erba'în.

Hoca Ahmet Yesevi kimdir ne yapmıştır kısaca?

Tam adı Ahmed bin İbrâhim bin İlyâs Yesevî'dir. ... Ahmet Yesevi ise öğretisini hocası Arslan Baba'dan aldığı “ehl-i beyt” sevgisi ve bu doğrultudaki tasavvuf anlayışı üzerine kurdu. Bir Türk sufi tarafından kurulan bu ilk büyük “Türk tarikatı”, önce Maveraünnehir, Taşkent ve çevresi ile batı Türkistan'da etkili olmuştur.

Hoca Ahmet Yesevi nereli?

Sayram, Kazakistan Ahmed Yesevî/Doğum yeri

Yesevilik nedir nasıl ortaya çıkmıştır?

Yesevilik İslam`da kadın-erkek denkliğini yaşatan bektaşiliğin de beslendiği tasavvuf yolu.Hoca Ahmet Yesevi, amcası Arslan Baba`dan tasavvuf eğitimi aldı ve onun ölümünden sonra Yusuf Hemedani`nin yanında eğitimini tamamladı. Türkistan`da faaliyetlerini sürdüren Ahmet Yesevinin yolu zamanla Yesevilik adını aldı.

Yeseviliğin temel ilkeleri nelerdir?

Yeseviyye'de şeriat, tarikat, marifet ve hakikat olgusu en temel esastır. Şeriat olmadan tarikat olmaz. Müridlerin riyazet ve nefis terbiyesi ile olgunlaşmasına çalışılır. Halvet ve zikir bu tarikatın önemli iki esasıdır.

Hoca Ahmet Yesevi nerede vefat etti?

1166 Ahmed Yesevî/Ölüm tarihi

Ahmet Yesevi kimden ders almıştır?

Buhara'da kurulan Nakşibendiye tarikatı, zamanla Afganistan, Hindistan ve Anadolu'ya yayıldı. Ahmet Yesevi ise öğretisini hocası Arslan Baba'dan aldığı “ehl-i beyt” sevgisi ve bu doğrultudaki tasavvuf anlayışı üzerine kurdu.

Hace Ahmet Yesevi hangi dönemde yaşadı?

Etkileri günümüze kadar ulaşan Ahmet Yesevi, 11. Yüzyılın ikinci yarısında bugünkü Kazakistan'ın Çimkent şehrinin doğusundaki Sayram kasabasında doğmuştur.

Ahmet Yesevî yi kimdir?

Tarihte bilinen ilk büyük Türk mutasavvıfı unvanını taşır. Tam adı: Ahmed bin İbrâhim bin İlyâs Yesevî idi. Yesevîlik adı verilen tasavvufî akımının mimârı olan "Hazret-i Türkistan" nâmıyla da meşhur "Hâce Ahmed Yesevî" müridi Hacı Bektaş Veli gibi bir İslâm âlimidir.

Ahmet Yesevi'nin ilk mürşidi kimdir?

Eğitiminin ilk aşamasını bitirdikten sonra 27 yaşında iken Buhara'ya giden Yesevi, burada dönemin önde gelen din bilginlerinden olan Şeyh Yusuf Hemedani'ye intisap edip müridi oldu.

Hoca Ahmet Yesevi ne zaman yaşadı?

Etkileri günümüze kadar ulaşan Ahmet Yesevi, 11. Yüzyılın ikinci yarısında bugünkü Kazakistan'ın Çimkent şehrinin doğusundaki Sayram kasabasında doğmuştur.

Yeseviyye tarikatı nerede doğmuştur?

Türkistan' lı Ahmet Yesevi' ye nispet olunan tarikatın adıdır. Ahmet Yesevi, şimdiki Çimkent' in doğusunda Sayram kasabasında doğdu.

Ahmet Yesevinin eserinin adı nedir?

15.yüzyılda hikmetlerinin derlendiği Divan-ı Hikmet, Türk tasavvuf edebiyatının en önemli ve en eski eseridir. İslam esaslarının yer aldığı Akaid temel eseridir. Öğrencileri tarafından yazılıp kendisine mal edilen eseri ise Fakr-Name'dir.

Hace Ahmet Yesevi hangi devlette yaşadı?

Ahmed Yesevî
Hoca Ahmed Yesevî
DoğumAhmed bin İbrâhim bin İlyâs Yesevî 1093 Sayram, Kazakistan
Ölüm1166 (72-73 yaşlarında) Türkistan, Kazakistan
Takma adPîr-i Türkistan (Türkistan Pîri)
MeslekMutasavvıf
7 satır daha

Ahmet Yesevi Hazretleri kimdir?

Hakkında. Tarihte bilinen ilk büyük Türk mutasavvıfı unvanını taşır. Tam adı: Ahmed bin İbrâhim bin İlyâs Yesevî idi. Yesevîlik adı verilen tasavvufî akımının mimârı olan "Hazret-i Türkistan" nâmıyla da meşhur "Hâce Ahmed Yesevî" müridi Hacı Bektaş Veli gibi bir İslâm âlimidir.