Has Oda ne için kullanılır?

İçindekiler:

  1. Has Oda ne için kullanılır?
  2. Has Oda neresi?
  3. Has Oda da ne var?
  4. Topkapı Saray Mutfağı kaç kubbeli?

Has Oda ne için kullanılır?

Hane-i has olarak da bilinen Has Oda, Osmanlı sarayında enderun olarak bilinen iç bölümün en önemli dairesidir. Fatih Kanunnamesiyle (II. Mehmed) kurulan Has Oda Teşkilatı görevli ağalar, padişahın özel hizmetlerini yerine getirmekle sorumludurlar.

Has Oda neresi?

Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinin ardından İstanbul'a getirilen, sonraki dönemlerde sayısı sürekli artarak paha biçilmez bir hazine haline gelen Kutsal Emanetler, Topkapı Sarayı'ndaki Has Oda'da 500 yıldır korunuyor ve sergileniyor.

Has Oda da ne var?

Has odalıların asli vazifesi hırka-i şerif dairesinin süpürülmesi, Mushafların ve kitapların tozlarının alınması, mühim gecelerde ödağacı yakmak, gülsuyu serpmek, parmaklık, eşyaları temizlemek başlıca nöbetli yaptıkları hizmetlerdendir.

Topkapı Saray Mutfağı kaç kubbeli?

Has Mutfak kapısından geçince boydan boya uzanan ocaklı, fırınlı, asıl mutfak bölümüne girilirdi. Çeşitli dönemlerde tamir ve ilavelerin yapıldığı 20 kubbeli bu muhteşem binada bugün padişahlara hediye edilen Çin ve Japon porselenleri sergilenmekte. Mutfak, sekiz bölümden oluşurdu.