Hukukta mukavele ne demek?

İçindekiler:

  1. Hukukta mukavele ne demek?
  2. Mukavele ne anlama gelir?
  3. Sözleşme mukavelename ne demek?
  4. Mukavemet ne demek TDK?
  5. Mukavele neyi temsil eder?
  6. Sözleşme kelimesinin kökü nedir?
  7. Mukavemet nedir mühendislik?
  8. Mukavemet dersi hangi bölüme ait?
  9. Be mukabele ne demek?
  10. Mukabele etmek ne demek TDK?
  11. Sözleşme ne demek TDK?
  12. Sözleşme yapmak ne demektir?
  13. Dil mukabele ne demek?
  14. Vesselam ne demek TDK?
  15. Mukavemet ne için kullanılır?
  16. Mukavemet dersi hangi bölümlerde var?
  17. Basit mukavemet halleri nedir?
  18. Mukavemet ne demek Osmanlıca?
  19. Mukabele neyi sembolize eder?

Hukukta mukavele ne demek?

4. İki ya da daha çok kişinin bir şeyi yapmak ya da yapmamak üzere aralarında anlaşmalarını dile getiren bağlayıcı uzlaşma .

Mukavele ne anlama gelir?

Mukavele, hukuki sonuç meydana getirmek amacıyla iki veya daha çok kişinin, kuruluşun karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarıyla gerçekleşen bağlayıcı özelliği olan işlem.

Sözleşme mukavelename ne demek?

MUKĀVELENÂME. (ﻣﻘﺎﻭﻟﻪ ﻧﺎﻣﻪ) i. (Ar. muḳāvele ve Fars. nāme “yazılı şey” ile muḳāvele-nāme) Bir iş husûsunda taraflar arasında yapılan sözleşme senedi.

Mukavemet ne demek TDK?

Mukavemet etmek ya da mukavemet göstermek olarak bilinen bu söz öbeğinin anlamı bir olaya, bir duruma karşı direnç göstermek ve dayanmak eylemi anlamına gelmektedir.

Mukavele neyi temsil eder?

Bir eylemi ifade eden mukabele kelimesi karşılıklı verme veya karşılıklı okuma anlamına gelir. ... Mukabele kelimesi Kur'an'ı sesli veya sessizce okuyan bir kişinin topluluk tarafından ses çıkarmadan takip edilmesidir. Kur'an sesli bir şekilde okunuyorsa Kur'an bilenler gözleri ile Kur'an'ı takip eder.

Sözleşme kelimesinin kökü nedir?

İtalyanca contratto "sözleşme" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük Geç Latince aynı anlama gelen contractus sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Geç Latince contractare "birlikte yapmak, ortaklık kurmak" fiilinden türetilmiştir.

Mukavemet nedir mühendislik?

Mukavemet, cisimlerin çeşitli dış etkiler ve bu dış etkilerin neden olduğu iç kuvvetler karşısında gösterecekleri davranış biçimini inceleyen bilim dalıdır. Mekanik biliminin bir alt kolu olan mukavemet bilimi rijit olmayan (şekil değiştirebilen) cisimlerin mekaniği olarak da tanımlanabilir.

Mukavemet dersi hangi bölüme ait?

Mukavemet dersi, inşaat mühendisliği bölümü başta olmak üzere hemen hemen bütün mühendislik bölümlerinde okutulan bir derstir. Konsept olarak bakıldığında, malzemelerin dayanımı üzerine inşa edilmiş bir derstir.

Be mukabele ne demek?

Mukabele, kelime anlamı karşılık verme, karşılıkta bulunma anlamına gelir. ... Karşılık verme anlamına gelen mukabele; toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken Kur'an okumasını bilenlerin gözleriyle Kur'an'ı takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi demektir.

Mukabele etmek ne demek TDK?

TDK'ya Göre Mukabele Etmek Ne Anlama Gelir? Arapça muḳābele olarak yazılan mukabele kelimesinin Türk Dil Kurumunda karşılığı; karşılık, karşılık verme ve karşılama olarak belirlenmiştir. ... Dolayısı ile mukabele kelimesinin son anlamı karşılıklı olarak yapılan okuma anlamına gelir.

Sözleşme ne demek TDK?

a. 1. Hukuki sonuç doğurmak amacıyla iki veya daha çok kişinin, kuruluşun karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarıyla gerçekleşen işlem, bağıt, akit, mukavele, kontrat: “Anayasa, her şeyden önce bütün vatandaşların uymak zorunda olduğu bir toplum sözleşmesidir.” -N. ... Cumalı. 3.

Sözleşme yapmak ne demektir?

Sözleşme, birden fazla kişinin hukuki bir netice oluşturmak amacıyla belirli bir konu üzerinde vardığı anlaşmadır. Sözleşmeler yazılı olabileceği gibi sözlü de olabilir. ... Bir metnin sözleşme olabilmesi için en az iki kişinin irade beyanını yansıtması gerekir.

Dil mukabele ne demek?

Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında Bilmukabele kelimesi 'karşılık olarak' anlamına gelmektedir. Diğer bir anlayışla herhangi bir cümle veya davranış karşısında, ben de size, ben de, size de ya da sizlere de şeklinde bir karşılık bulunmaktadır.

Vesselam ne demek TDK?

Vesselam, Osmanlıca 'da konuşmanın ve cümlenin bitiminde kullanılan bir sözcüktür. Kelime anlamı ile “işte o kadar” ve “artık bitti” anlamına çıkmaktadır.

Mukavemet ne için kullanılır?

Mukavemet, cisimlerin çeşitli dış etkiler ve bu dış etkilerin neden olduğu iç kuvvetler karşısında gösterecekleri davranış biçimini inceleyen bilim dalıdır. ... Mekanik biliminin bir alt kolu olan mukavemet bilimi rijit olmayan (şekil değiştirebilen) cisimlerin mekaniği olarak da tanımlanabilir.

Mukavemet dersi hangi bölümlerde var?

Mühendislik dallarının birçoğunda karşımıza çıkan Mukavemet dersleri, başta İnşaat Mühendisliği dersleri olmak üzere, Gemi güverte inşaatlarında, makine mühendisliğinde, elektrik elektronik mühendisliğinde, mekatronik mühendisliğinde, malzeme ve metalurji mühendisliğinde, uçak mühendisliğinde ve daha birçok alanda ...

Basit mukavemet halleri nedir?

dik N ve kesite paralel T kuvvetlerine, M momen- ti de aynı şekilde kesite dik ve kesite paralel bileşenlere ayrılabilir. Kesite bu bileşenlerden sadece biri tesir ettiği gibi birkaçı birliktede tesir edebilir. İşte bunların her birinin ayrı ayrı tesir etmesi hallerine.basit mukavemet halleri denir.

Mukavemet ne demek Osmanlıca?

mukavemet / مقاومت Karşı durmak, dayanmak. Karşı koymak. Muhalefetle kıyam etmek.

Mukabele neyi sembolize eder?

Mukabele, "karşılık verme, karşılama, karşılık" anlamına gelen ve Peygamber Efendimiz (s.a.s) ile Cebrail (a.s)'in arz ve mukabele şeklinde her Ramazan ayında Kur'an'ı birbirlerine okumaları temeline dayanan Efendimizin vefat yılında da iki kere okunmasıyla sünnet olarak miras bırakılan bir gelenektir.