İçindekiler:
- Göztaşı ne işe yarıyor?
- Göztaşı zararlı mı?
- Göztaşı ne kadar atılır?
- Göztaşı tarımda nasıl kullanılır?
- Göztaşı nasil gecer?
- Bordo bulamacı hangi hastalıklara iyi gelir?
- Kaç litre suya ne kadar bordo bulamacı konur?
- Meyve ağaçlarına göztaşı ne zaman atılır?
- 100 lt suya ne kadar bordo bulamacı konur?
- Konkresyon ne demek?
- Şeftali ağaçlarına bordo bulamacı ne zaman atılmalıdır?
- Bordo bulamacı amacı nedir?
- 10 litre suya ne kadar bordo bulamacı konur?
- Bordo bulamacı ne kadar konur?
- Bordo bulamacı hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?
- Çiçekli ağaca bordo bulamacı atılır mı?
- Asmaya bordo bulamacı ne zaman yapılır?
Göztaşı ne işe yarıyor?
Bakır sülfat (
göztaşı), tarımda fungal (mantari) hastalıklara karşı fungisit olarak kullanılır. Üzüm, kavun vb. gibi meyveler üzerinde mantarlardan kaynaklanan hastalıklarla mücadelede kullanılır. Ayrıca, Bakır sülfat ile sönmüş kireç belirli oranlarda karıştırıldığında bordo bulamacı denilen karışım elde edilir.
Göztaşı zararlı mı?
Göztaşı, yapı itibariyle insan sağlığını olumsuz etkileyen bir maddedir. Fakat kullanım işlemleri sırasında önlemler alınarak bu zarardan korunmak mümkündür. Bordo bulamacı uygulaması esnasında koruyucu elbise giyilmeli ve mutlaka maske takılmalıdır. Bakırı solumak ciğerlere
zarar verebilir.
Göztaşı ne kadar atılır?
Bordo bulamacı, meyve ağaçlarına sonbaharda yaprakların dörtte üçü veya tamamı döküldüğünde %2'lik doz ile uygulanıyor. İlkbaharda uygulanacağında ise gözler uyanmadan 1 hafta kadar önce %1-1.5'luk doz yeterli görülüyor. Uyanmaya başlayan bağlarda, sürgün boyları bir karışa ulaştığında bordo bulamacı atılabiliyor.
Göztaşı tarımda nasıl kullanılır?
Halk tarafından
göztaşı olarak bilinen bakır sülfat, meyve yetiştirerek geçimini sağlayanların sıklıkla kullandığı bir çeşit ilaçtır.
Göztaşı su ile karıştırılarak ağaçlara püskürtülür ve bu sayede ağaçların hastalıklardan korunması sağlanır.
Göztaşı nasil gecer?
Taşları temizleyip, uygun göz damlaları ile hastanın
tedavisi tamamlanır. Tedaviden sonra hastalar mevcut şikayetlerinden tamamen kurtulmaktadır. Hasta tedavi edilmezse batma, yanma, kızarıklık vb. şikayetler kendi kendine düzelmez ve hastalık kronik bir hal alır.
Bordo bulamacı hangi hastalıklara iyi gelir?
Bordo bulamacı; yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında, karaleke ve ateş yanıklığı hastalığına, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ile yaprak delen ve dal yanıklığı hastalığına, eriklerde cep hastalığı, şeftalide yaprak kıvırcıklığı, cevizde antraknoz- yosunlaşmalar gibi birçok
hastalığa karşı ...
Kaç litre suya ne kadar bordo bulamacı konur?
Bu karışım ilaçlama pompasına
konur ve su ilave edilerek 100
litreye tamamlanır. Böylece %
litre Bordo bulamacı hazırlanmış olur.
Meyve ağaçlarına göztaşı ne zaman atılır?
Özellikle sonbahar (yaprakların 3/4'ü yada tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda)
meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
100 lt suya ne kadar bordo bulamacı konur?
Bu karışım ilaçlama pompasına
konur ve su ilave edilerek
100 litreye tamamlanır. Böylece %1 lik
100 litre Bordo bulamacı hazırlanmış olur.
Konkresyon ne demek?
Vücudumuzda taş oluşumu böbreklerde ve safra kesesinde olabildiği gibi, gözlerimizde de olabilir. Göz taşı her yaşta görülebilmekle beraber ilerleyen yaşlarda göz taşına daha sık rastlanmaktadır. Göz taşının tıp dilindeki adı:
Konkresyon'dur.
Konkresyon, genellikle kalsiyum ve lökosit birikintileri içerir.
Şeftali ağaçlarına bordo bulamacı ne zaman atılmalıdır?
Özellikle sonbahar (yaprakların 3/4'ü yada tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına
bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
Bordo bulamacı amacı nedir?
Bordo bulamacı bağlarda fungusit olarak kullanılan bakır(II) sülfat ve sönmüş kireçin bir karışımıdır. Plasmopara viticola mantarının neden olduğu bağ mildiyösü bitki hastalığı başta olmak üzere özellikle bahçe, fidelik ve tarla bitkilerinde görülen mantari hastalıklara karşı kullanılır .
10 litre suya ne kadar bordo bulamacı konur?
İlaçlama pompasına su ilave edilerek
10 litreye tamamlanır. Böylece %1 lik
10 litre ,
bordo bulamacı hazırlanmış olur.
Bordo bulamacı ne kadar konur?
Bağ antraknozu hastalığı: Sürgünler 20-25 cm olduğunda %0,5 lik ,çiçeklenmeden önce %1 lik, çiçeklenmeden hemen sonra %1,5 luk
bordo bulamacı uygulanır.
Bordo bulamacı hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?
1-
Bordo bulamacı hazırlanırken daima kireçli göztaşı suyun üzerine eritilmiş su ilave edilir. Aksi takdirde karışım olmaz. 2-
Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz. 3- Ağacın üst dallarından başlayarak alta doğru-aşırıya kaçmadan-yıkama şeklinde (tüm ağaç) ilaçlanır.
Çiçekli ağaca bordo bulamacı atılır mı?
Bitkilerin olağan seyrinde devam eden faaliyeti uygun hava sıcaklığıyla buluşunca da çiçek açma gibi bir sonucu ortaya çıkarıyor. ... Bunlardan bir tanesi de
bordo bulamacı dediğimiz göz taşı ve kireç karışımı ile ağaçların yıkanması süratiyle çiçek açmayı geçiktirmeye çalışıyor çiftçilerimiz.
Asmaya bordo bulamacı ne zaman yapılır?
Bordo bulamacı asmaların fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı korunması için önleyici olarak uygulanan en etkili çözümlerden biridir ama tek başına yeterli değildir. Sonbaharda yaprakların tamamı ya da büyük çoğunluğu döküldüğünde ve kış budamasından sonra, gözler uyanmadan önceki dönemde uygulanır.