Ad aktarması nedir ve örnekler?

İçindekiler:

  1. Ad aktarması nedir ve örnekler?
  2. Söz Sanatları hangileri?
  3. Kinaye ne demek tir?
  4. Kişileştirme nedir ve örnekler?
  5. Ad aktarması nedir 5 sınıf?
  6. Söz sanatları nedir ve örnekleri?

Ad aktarması nedir ve örnekler?

Mecaz-ı Mürsel (Ad Aktarması): Benzetme ilgisi söz konusu olmadan, başka bazı ilgilerle, bir sözün başka bir söz yerine kullanılmasıyla oluşturulan mecazlardır. "Anne, çamaşır kazanı kaynadı,gel!" "Üstünü çıkarıp yatağa uzandı." "Ne zamandır evde tencere kaynamıyor."

Söz Sanatları hangileri?

SÖZ SANATLARI
  • TEŞBİH (BENZETME) ...
  • İSTİARE (Eğretileme)
  • MECAZ-I MÜRSEL (Ad Aktarması)
  • KİNAYE.
  • TEŞHİS (Kişileştirme) ve İntak (Konuşturma)
  • TARİZ (İğneleme, söz dokundurma)
  • TENASÜP (uyum, uygunluk)
  • TEVRİYE (Çift gerçek anlamlı, )
Daha fazla öğe...

Kinaye ne demek tir?

Kinâye veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan üstü örtülü söz. ... Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir. Kinayeli bir ifadede sözün gerçek anlamı da kasdedilmiş olabilir.

Kişileştirme nedir ve örnekler?

Hem düz yazılarda hem de şiirlerde kullanılan kişileştirme sanatı, insan dışı varlıklara düşünmek ve duygulanmak gibi insani özelliklerin verilmesi demektir. Örneğin ''Sanki çiçekler bana küsmüş gibi, her birinin boynu bükülmüştü.'' cümlesinde kişileştirme sanatı yapılmıştır. Küsmek, sadece insana özgü bir davranıştır.

Ad aktarması nedir 5 sınıf?

Türkçe dil bilgisi konularından biri olan ad aktarması, mecazı mürsel olarak da bilinmektedir. Bu kavram, 'Bir sözcüğün benzetme amacı olmadan, başka bir sözcüğün yerine kullanılması' şeklinde açıklanmaktadır. ... Ad aktarması, Türkçede en çok uygulanan söz sanatlarından biridir.

Söz sanatları nedir ve örnekleri?

Tevriye, tenasüp, hüsni talil, mübalağa, nida ve tecahül arif; bu grupta en yaygın kullanılan söz sanatlarıdır. Söze dayalı yapılan edebi sanatlarda ise; sözcük yapısı, söyleniş ve yazılış tarzı ön plana çıkarılmaktadır. Cinas ve aliterasyon, söze dayalı yapılan söz sanatları arasında kabul edilmektedir.