Hamil olan ne demek?

İçindekiler:

  1. Hamil olan ne demek?
  2. Hukukta hamil nedir?
  3. Hamil ne demek Osmanlıca?
  4. Hamiline kaydı ne demek?
  5. Hamil i hatıra ne demek?
  6. Hamiliğini yapmak ne demek?
  7. Yetkili hamil ne demek?
  8. Arapça hamil ne demek?
  9. Hangi senetler Nama yazılı olarak düzenlenemez?
  10. Nama yazılı olarak düzenlenen senetler nelerdir?
  11. Hamisi olmak ne demek TDK?
  12. Hamiliğini üstlenmek ne demek?
  13. Sanat hamiliği ne demek?
  14. Yetkili hamil nasıl anlaşılır?
  15. Yetkili hamil nasıl olunur?
  16. Hamile kelimesi nereden gelir?
  17. Senetlerden hangisi nama yazılamaz?
  18. Hamile yazılı senetler nelerdir?
  19. Aşağıdaki senetlerden hangisi nama yazılı olarak düzenlenemez?
  20. Hamı ne demek TDK?

Hamil olan ne demek?

1. Kendinde bulunduran, sâhip olan, yüklenmiş olan, hâiz: Mürşit, zamânın ihtiyaç ve talebini, hayat ve bekā şartlarını çekirdek olarak bilkuvve hâmil bulunan üstün prensip… (Sâmiha Ayverdi). 2. Götüren, taşıyan: “Hâmil-i vahy: “Vahiy götüren” Cebrâil.” “Hâmil-i kart (mektup): Kartı (mektubu) götüren, taşıyan.”

Hukukta hamil nedir?

Hukuki terim olan hamil ise karşımıza genelde ticaret hukukunda çıkar. Hamil sözlükteki anlamı gibi hukukta da elinde bulunduran anlamına gelmektedir. Türk Ticaret Kanununda elinde kıymetli evrakı bulunduran kişiye hamil diyoruz. Güncel hayatta ise genelde Kambiyo Senedin Yoluyla Takip yolunda karşımıza çıkmaktadır.

Hamil ne demek Osmanlıca?

hamil / hamîl / hâmil / حامل / حَامِلْ (Hâmile) Yüklü yüklenmiş. Gebe. Taşıyan, götüren. Hâiz.

Hamiline kaydı ne demek?

Hamiline çekler, alacaklısı herhangi bir isim olmayan ve çeki elinde bulunduran kişiye çeki tahsil etme hakkı tanıyan çek türüdür. ... Hamiline çeklerde ise çeki elinde bulunduran kişi, çeki tahsil edebilmektedir. Diğer bir deyişle hamiline çek, alacaklı kısmı açık olan çektir.

Hamil i hatıra ne demek?

Hamile Hatıra (Anı) Kartı | Özmur Concept. En Değerli Varlığınız Bebeğiniz Karnınızda Büyürken Geleceğe Anılar Bırakmak İstemezmisiniz. Hamile Hatıra (Anı) Kartları ile Çektiğiniz Fotoğraflar Bebeğiniz Gün Ve Gün Dünya'ya Merhaba Demeye Yaklaşırken Geleceğe Güzel Birer Anı Olarak Kalsın. Arkasına not alınabilir.

Hamiliğini yapmak ne demek?

Günümüz işletme ve kurumlarında ise, Hamilik kavramı, daha ziyade mesleğinin inceliklerine vakıf bir personelin (mentor) işe yeni başlayan bir çalışana (mentee) iş hayatı kapsamında koçluk, kılavuzluk ve rehberlik yapmasını öngören bir eğitim metodu olarak algılanmaktadır.

Yetkili hamil ne demek?

Bir emre yazılı çeki elinde bulunduran kimse, son ciro beyaz ciro olsa dahi kendi hakkı müteselsil ve birbirine bağlı2 cirolardan anlaşıldığı takdirde yetkili hamil sayılacaktır (TTK m. 702)3. Tam cirolarda ise, lehine ciro yapılan kişi yetkili hamildir.

Arapça hamil ne demek?

Arapça ḥml kökünden gelen ḥāmil حامل z "taşıyan, yüklü" sözcüğünden türetilmiştir. ... Hamile kelimesi tarihte bilinen ilk kez hamile "gebe" Dede Korkut Kitabı (1400 yılından önce) : Allahu teala bir ayal verdi, χātunı ḥāmile oldı eserinde yer almıştır.

Hangi senetler Nama yazılı olarak düzenlenemez?

Nama yazılı düzenlenemeyecek kıymetli evraklar banka bonoları, banka garantili bonolar ve finansman bonolarıdır. Emre yazılı kıymetli evraklar senedin ilk alacaklısının adının yazılı olmakla birlikte ayrıca onun emrine kaydı taşıyan senettir. Bono, poliçe ve çekte bu kayıt var sayılır.

Nama yazılı olarak düzenlenen senetler nelerdir?

Nama yazılı senetler Türk Ticaret Kanununun 654. Maddesinde: (1) Belli bir kişinin adına yazılı olup da onun emrine kaydını içermeyen ve kanunen de emre yazılı senetlerden sayılmayan kıymetli evrak nama yazılı senet sayılır.

Hamisi olmak ne demek TDK?

Hamisi kelimesi hami'nin kökünden gelmektedir. Hami kelimesinin anlamı ise koruyucu olarak bilinmektedir. Hamisi kelimesinin anlamı da koruyucusu anlamına gelmektedir. Bir kimsenin, oluşumun ya da başka bir yapının koruyucusuna hamisi denmektedir.

Hamiliğini üstlenmek ne demek?

Günümüz işletme ve kurumlarında ise, Hamilik kavramı, daha ziyade mesleğinin inceliklerine vakıf bir personelin (mentor) işe yeni başlayan bir çalışana (mentee) iş hayatı kapsamında koçluk, kılavuzluk ve rehberlik yapmasını öngören bir eğitim metodu olarak algılanmaktadır.

Sanat hamiliği ne demek?

Usta bir sanatkâr olan Sultan, Osmanlı devlet geleneğinin önemli bir ayağı olan sanatı himaye etme, sanatçıyı koruma ve destekleme konularında hâmilik sıfatı ile sanatçılara ve sanat kurumlarına karşı maddi ve manevi olarak büyük bir destek vermiştir.

Yetkili hamil nasıl anlaşılır?

TTK m.686'ya göre son hamil, kendi hakkı müteselsil ve birbirine bağlı cirolardan anlaşıldığı takdirde, yetkili hamil sayılır. Son cironun beyaz ciro olması bu durumu değiştirmeyecektir Bir beyaz ciroyu diğer bir ciro izlerse son ciroyu imzalayan kişi, poliçeyi beyaz ciro ile iktisap etmiş sayılır.

Yetkili hamil nasıl olunur?

Bir emre yazılı çeki elinde bulunduran kimse, son ciro beyaz ciro olsa dahi kendi hakkı müteselsil ve birbirine bağlı2 cirolardan anlaşıldığı takdirde yetkili hamil sayılacaktır (TTK m. 702)3. Tam cirolarda ise, lehine ciro yapılan kişi yetkili hamildir.

Hamile kelimesi nereden gelir?

Arapça ḥml kökünden gelen ḥāmil حامل "taşıyan, yüklü" sözcüğünden türetilmiştir. hamil maddesine bakınız.

Senetlerden hangisi nama yazılamaz?

Olumsuz unsur: 'emre, emrine, emre muharrer' ifadelerini içermemeli ve kanunen emre yazılı olmamalı. Bir senette isim yazıyorsa o senet ya emre ya da nama yazılıdır. Çünkü bir tek hamiline yazılı senetlerde isim olmaz. Nama yazılı senetler, temlik yoluyla devredilmelidir.

Hamile yazılı senetler nelerdir?

Hamile yazılı senetler Türk Ticaret Kanununun 658. Maddesinde: (1) Senedin metninden veya şeklinden, hamili kim ise o kişinin hak sahibi sayılacağı anlaşılan her kıymetli evrak, hamile veya hamiline yazılı senet sayılır.

Aşağıdaki senetlerden hangisi nama yazılı olarak düzenlenemez?

Nama Yazılı Senetler İstisnaen Sermaye Piyasası mevzuatı uyarınca çıkarılan menkul kıymetler, yatırım fonuna katılma belgesi, banka bonosu, banka garantili bono, finansman bonosu nama düzenlenemez.

Hamı ne demek TDK?

Hami” kelimesi sözlük anlamı olarak “himaye eden, yol gösteren, koruyan” anlamlarına gelir.