Yaralının ikinci değerlendirilmesinde neler yapılır?

İçindekiler:

  1. Yaralının ikinci değerlendirilmesinde neler yapılır?
  2. Ikincil değerlendirme nedir?
  3. Bak-dinle-hisset neden yapılır?
  4. Solunum durmasının nedenleri nelerdir?
  5. Yapay solunum sırasında hava gitmiyorsa ne yapılır?
  6. Ilkyardım uygulaması sırasında hava yolu açıklığı nasıl sağlanır?
  7. Solunum değerlendirilmesi nasıl yapılır?
  8. Hangi Yaralılar yerinden oynatılmaz?
  9. Birinci değerlendirme nedir?

Yaralının ikinci değerlendirilmesinde neler yapılır?

İkinci değerlendirme aşamaları şunlardır:

  • Görüşerek bilgi edinme:
  • Baştan aşağı kontrol yapılır:
  • Baş: Saç, saçlı deri, baş ve yüzde yaralanma, morluk olup olmadığı, kulak ya da burundan sıvı veya kan gelip gelmediği değerlendirilir, ağız içi kontrol edilir.
  • Boyun: Ağrı, hassasiyet, şişlik, şekil bozukluğu araştırılır.

Ikincil değerlendirme nedir?

Birinci değerlendirmenin ardından hasta veya yaralının baĢtan aĢağı yaralanmalarını, deformitelerini, (Ģekil bozukluğu) ağrılı ve hassasiyet noktalarını belirleyerek muayene etmeye ikinci değerlendirme denilir.

Bak-dinle-hisset neden yapılır?

Hayat kurtarmak amacı ile havayolu açıklığı sağlandıktan sonra, solunumu ve/veya kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahelelerdir.

Solunum durmasının nedenleri nelerdir?

Göğüs bölgesinde ezilme, sıkışma ve baskı gibi durumlar, elektrik çarpması, zehirli gazlar ve dumanlar, dilin gevşeyip soluk yolunu tıkaması, suda boğulma sonucu akciğerlere su dolması, soluk yoluna cisim kaçmasıyla solunum durabilir.

Yapay solunum sırasında hava gitmiyorsa ne yapılır?

36) Yetişkinde yapay solunum sırasında hava gitmiyorsa ilk olarak ne yapmak gerekir? Karına bası uygulamak gerekir. Göğse bası uygulamak gerekir.

Ilkyardım uygulaması sırasında hava yolu açıklığı nasıl sağlanır?

Bunun için; Bir el, alına yerleştirilir. • Diğer elin iki parmağı çeneye yerleştirilir. • Alından bastırılıp, çeneden kaldırılarak baş, geriye doğru itilir. • Böylece dil yerinden oynatılarak hava yolu açıklığı sağlanmış olur.

Solunum değerlendirilmesi nasıl yapılır?

Solunumun değerlendirilmesi: İlkyardımcı, başını hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü hasta/yaralının ağzına yaklaştırır, Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 10 saniye süre ile değerlendirir.

Hangi Yaralılar yerinden oynatılmaz?

Hasta/yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112) (Ancak, ağır hasta/yaralı bir kişi hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatılmamalıdır).

Birinci değerlendirme nedir?

Birinci değerlendirmede, hasta veya yaralıda acil sağlık yardımı gerektirecek hayati tehlike oluĢturan durumlar kontrol edilir.