Otopürifikasyon nedir?

İçindekiler:

  1. Otopürifikasyon nedir?
  2. Ekosistem tipleri nelerdir?
  3. Ekosistemin elemanları nelerdir?
  4. Ekosistemi oluşturan canlı ögeler nelerdir?
  5. Ekosistem kaç gruba ayrılır?

Otopürifikasyon nedir?

Herhangi bir katman veya bölümde doğal kompozisyonun değişmesi (fazlalığı veya kirliliği) sonucu madde ekolojik döngü sistemi ile taşınmakta ve dengenin tekrar oluşumu sağlanmaktadır. Doğanın kendini temizlemesi otopürifikasyon olarak adlandırılmakta ve doğal koşullarda parçalanabilirliği kapsamaktadır.

Ekosistem tipleri nelerdir?

Kara ve su ekosistemi olmak üzere başlıca iki çeşit ekosistem bulunur. Kara ekosistemlerini çayırlar çöller, mağara, step, tundra, ova, dağ gibi daha küçük olan ekosistem parçaları oluşturur. Su ekosistemlerini de okyanus, deniz, Göl, ırmak, havuz, bataklık gibi ekosistem parçaları oluşturur.

Ekosistemin elemanları nelerdir?

Ekosistem, canlı (biyotik) ve cansız (abiyotik) unsurlardan oluşur. Toprak, kaya, su, güneş ışığı ve atmosfer ekosistemin cansız ögelerini; üreticiler (bitkiler ve fitoplanktonlar), tüketiciler (hayvanlar) ve ayrıştırıcılar da (bakteri ve mantarlar) canlı ögelerini oluşturur.

Ekosistemi oluşturan canlı ögeler nelerdir?

Ekosistemdeki canlı ögeler üç gruba ayrılır. Bunlar üretici, tüketici ve ayrıştırıcılardır (Şema 1.

Ekosistem kaç gruba ayrılır?

Ekosistemler kara ve su ekosistemleri olarak iki gruba ayrılırlar. Kara ekosistemleri; çöl, orman, çayır, mera, mağara, tundra, vadi, dağ, kent ekosistemleri gibi daha küçük ekosistemlere ayrılır. Kara ekosistemlerine biyom denir.