Gazlıgöl nedir?

İçindekiler:

  1. Gazlıgöl nedir?
  2. Gazlıgöl nasıl oluşmuştur kısaca?
  3. Gazlıgöl Efsanesi Nedir?
  4. Gazlıgöl nerede bulunmaktadır?
  5. Gazlıgöl ne zaman oluştu?
  6. Gazlı Göl hangi hastalıklara şifa olmaktadır?
  7. Kaplıca suyu neden kokar?
  8. Karahayıt termal su içilir mi?

Gazlıgöl nedir?

Gazlıgöl Kaplıcası, Afyon'un kuzeyinde yer alan il merkezine 25 km uzaklıktaki İhsaniye'ye bağlı Gazlıgöl Beldesi'nde bulunan kaplıca. Ulaşımın kolay sağlanabildiği Gazlıgöl Termaline hem karayolu (Afyon - İhsaniye) hem de demiryolu ile (Afyon - Kütahya - Eskişehir) ulaşım imkânı mevcuttur.

Gazlıgöl nasıl oluşmuştur kısaca?

Geçmiş dönemlerde artezyen olarak arazinin bir çok yerinden çıkan jeotermal su küçük gölcükler oluşturmuş. Göletçiklerden fokurdayarak çıkan gazla adını Gazlıgöl olarak almıştır. Gazlıgölde gölet ve göl bulunmamaktadır. Şuan artezyen sular çıkmadığı için suyun çıkışında ki gaz çıkışı da gözlemlenememektedir.

Gazlıgöl Efsanesi Nedir?

Efsaneye göre Kral Midas her şeye sahip olmasına rağmen hiç çocuğu olmayan bir kralmış. ... Kral Midas kızını kollamaları için peşinden gözcü yollamış. Kralın güzel kızı Afyonkarahisar toprakları içindeki Gazlıgöl mevki yakınlarına kadar gelmiş. Tam yaz aylarında olduğu için Suna çok susamış.

Gazlıgöl nerede bulunmaktadır?

Afyonkarahisar-Eskişehir karayolu üzerinde bulunan Gazlıgöl Kaplıcası, şehir merkezine 21 kilometre uzaklıktadır. Bu bölge termal turizm merkezlerinin daraltılması nedeni ile 2019 tarihinde termal turizm merkezi statüsünden çıkarılsa da bir turizm cazibe merkezi olmaya devam etmektedir.

Gazlıgöl ne zaman oluştu?

3000 yılından itibaren yaklaşık 5000 yıldır yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Kaplıcanın önemi M.Ö. 7-6 yüzyıllarda Frigler döneminde Frig Kralı Midas'ın kızının yakalandığı cilt hastalığına iyi gelen etkileriyle artmıştır. Bu nedenle Afyon Gazlıgöl kaplıcaların ünü günümüze kadar ulaşmıştır.

Gazlı Göl hangi hastalıklara şifa olmaktadır?

Tarihte Frigyalılardan bu yana kullanılan Afyon Gazlıgöl yaylabağı kaplıca suları hem içmece tedavisi hem de banyo tedavisi olarak yararlanılan termal / kaplıca suyumuz kireçlenme, fibromiyalji, kadın kastalıkları, romatoit artrit, bel ve boyun fıtığı , cilt hastalıkları, kemik erimesi (Osteoporoz), gut hastalığı, ...

Kaplıca suyu neden kokar?

Kadirli'ye yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan kaplıcadaki suyun kükürt oranının yüksek olması ve yine suyun kendine has kokusu nedeniyle de halk arasında, 'Kokar' olarak biliniyor.

Karahayıt termal su içilir mi?

İçme suyu olarak uygulanan yöntem de ise; yemek ve mide borusu hastalıklarının tedavisinde, kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında, gastrointestinal sisteminin çalışma bozukluklarında ve kemik erimesinin önlenmesi tedavilerinde kullanılmaktadır. Kırmızı Sudan elde edilen çamurda oldukça faydalıdır.