Torna ve Freze nedir?

İçindekiler:

  1. Torna ve Freze nedir?
  2. Kalıpçı freze ne işe yarar?
  3. Üniversal Torna nedir?
  4. CNC freze nedir ne işe yarar?
  5. Torna tezgahı nerelerde kullanılır?
  6. Kam tornası nedir?
  7. Takım tezgahları üretimi nedir?

Torna ve Freze nedir?

Torna Tezgahları ile Freze Tezgahları arasında yakın bir bağ vardır. İkisi de talaş kaldırma ve delme işlemleri yapabilir. Aralarındaki fark ise; tornada işlenecek parça dönerken, tezgah kesicileri sabittir. Frezede ise işlenecek parça sabit olup, tezgahın kesicileri parça üzerinde hareket eder.

Kalıpçı freze ne işe yarar?

Üzerinde birçok kesici ağız bulunan çakı ile genellikle doğrusal ilerleme hareketi yaparak iş parçalarından talaş kaldırma işlemi yapan makinelere freze tezgahı denir. Freze tezgâhları; düz ve açılı yüzeylerin işlenmesi, kanal açma, düz ve dairesel olarak bölüntüler yapma(dişli çark açma) vb. amaçlar için kullanılır.

Üniversal Torna nedir?

Makine ve metal sektöründe çok fazla kullanılan, kendi ekseni etrafında dönen metal ve yapay olan malzemeler üzerinden doğrusal hareket eden kesici takımlar sayesinde talaş kaldırma işlemini yapan, numerik kontrol sistemi olmayan makinelere universal torna tezgahı denir.

CNC freze nedir ne işe yarar?

CNC freze tezgahı, üzerinde birden fazla kesici ağız bulunan çakı ile genelde doğrusal ilerleme hareketi yaparak iş parçalarından talaş kaldırma işlemi yapan makinelere verilen isimdir. Bu tezgah türü düz ve açılı yüzeylerin işlenmesi, kanal açma, düz ve dairesel olarak bölüntüler yapma gibi amaçlar için kullanılır.

Torna tezgahı nerelerde kullanılır?

Kullanımı Torna tezgahları ağaç tornalama, metal işleme, metal sıvama, termal püskürtme, parça ıslahı ve cam işlemede kullanılır.

Kam tornası nedir?

Kam torna tezgahında talaş, torna kalemleri ile kaldırılır. Çeşitli kam profilleri ve değişik işlemleri sonraya bırakılmadan bu tür tezgahlarda işlemek mümkündür. Üzerine çok sayıda kesici takım bağlanabilir. ... Bu tornalarda sadece kam milleri işlendiğinden fener milinin yapısı basit yapılmış ve hızları sabittir.

Takım tezgahları üretimi nedir?

Cnc Takım tezgahları, metal, plastik ve ahşap gibi ham madde halinde olan bir malzemeyi işleyerek bunlara belirli bir şekil veren üretim araçlarıdır. Nümerik programa göre çalışan takım tezgahlarına ise Nümerik kontrollü (NC-Numerical Control) takım tezgahı denir.