Baba doğum izni nasıl alınır?

İçindekiler:

  1. Baba doğum izni nasıl alınır?
  2. Erkekler için doğum izni ne zaman başlar?
  3. Sigortalı baba doğum parası alır mı?
  4. Özel sektör babalık izni kaç gün?
  5. SSK doğum izni kaç gün?

Baba doğum izni nasıl alınır?

Babalık izni nasıl alınır, diye merak edebilirsin. Babalık izninin kullanılabilmesi için bağlı bulunulan iş yerine ya da çalışılan yer kamuysa, bağlı olunan birime babalık izni dilekçesi yazarak başvuru yapılması gerekiyor. Bunun için de babalık izni için gerekli belgeler arasında doğum raporu yer alıyor.

Erkekler için doğum izni ne zaman başlar?

Babalık İzni Ne Zaman Başlar? Erkek çalışanın eşinin doğum yapmasıyla hemen başlar. Daha sonra bu iznin kullanılması söz konusu değildir.

Sigortalı baba doğum parası alır mı?

Doğum parası, kanunda 4A ve 4C sigortası olarak çalışan anne adaylarına verilmektedir. Aday anne SGK'ya bağlı çalışmıyorsa; babanın SGK'lı olması doğum parası alınabilmesini sağlar.

Özel sektör babalık izni kaç gün?

Kanunun ilgili maddesinde işçiye; “evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir…” düzenlemsiyle babalık izninin kaç gün olacağı belirtilmiştir. Taşeron işçiler için de bu iznin süresi 5 gündür.

SSK doğum izni kaç gün?

“…Kadın çalışanların doğum öncesi ve sonrası 8'er hafta, toplamda ise 16 hafta boyunca çalıştırılmamaları gerekir…” İş Kanunu bununla da kalmayıp kadın işçinin çoğul gebelik yaşaması halinde doğum izni süresini uzatır.