Bebekte pilor darlığı ne demek?

İçindekiler:

  1. Bebekte pilor darlığı ne demek?
  2. Pilor tıkanıklığı ne demek?
  3. Pilor sfinkter ne demek?
  4. Mide pilor ne demek?
  5. Pilor disfonksiyonu ne demek?
  6. Alt özofagus sfinkter yetmezliği nedir?

Bebekte pilor darlığı ne demek?

Pilor stenozu midenin barsağa geçiş olan alt kısmının daralmasıdır. Bu kısımdaki mide kası kalınlaşır, mideden bağırsağın ilk kısmına geçişi sağlayan pilor kanalını daraltır ve besinlerin mideden barsağa geçmesine engel olur.

Pilor tıkanıklığı ne demek?

Pilorik stenoz ya da hipertrofik pilor stenozu, midenin duodenum olarak bilinen ince barsak ilk bölümüne açılan kısmındaki kasın kalınlaşması (hipertrofi) nedeniyle daralmasını (stenoz) tarif eder. Bu tıkanıklık safra içermeyen ciddi, fışkırır tarzda kusmaları beraberinde getirir.

Pilor sfinkter ne demek?

Midenin hemen girişinde, özofagus ile birleştiği yerde alt özofagiyal sfinkter, çıkış kısmında ise pilorik sfinkter bulunur. Bu iki sfinkter mide içeriğinin miktarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Özellikle pilorik sfinkter midenin boşalmasını kontrol eder ve besinlerin sindirilmesi için gerekli zamanı sağlar.

Mide pilor ne demek?

Pilor mide çıkışında yer alan ve öğütülmüş besinlerin oniki parmak barsağına (duodenum) geçişini kontrol eden kanaldır. Stenoz kelimesi de darlık anlamına gelmektedir. Kalınlaşmış pilor kası mide çıkışında daralmaya neden olur. Pilor stenozu, süt çocukluğu döneminin nadir ama önemli bir kusma nedenidir.

Pilor disfonksiyonu ne demek?

Pilor kası hasarlanmış (geçirilmiş bir ülser nedbesi dolayısıyla), çıkartılmış (mide ameliyatı sonrasında pilor kasının kaybı) ya da fonksiyonunu kaybetmiş olduğunda (pilor disfonksiyonu) pankreas sıvısı ve safra mideye kolaylıkla geçer. Sadece safrayı içeren, alkalen reflü adı, süreci tanımlamada yetersiz kalmaktadır.

Alt özofagus sfinkter yetmezliği nedir?

Yemek borusunun al ucunda, yani mide ile birleştiği kısımda, sfinkter olarak adlandırılan ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına engel olan bir yüksek basınç alanı mevcuttur, (alt özefagus sfinkteri – AÖS) (Bu bölge halk arasında mide ile yemek borusu arasındaki kapak olarak bilinir).