Çeklerde ibraz süresine ilişkin ifadeler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Çeklerde ibraz süresine ilişkin ifadeler nelerdir?
  2. Ibraz süresi ne kadardır?
  3. Çek davalarında zaman aşımı kaç yıl?
  4. Karşılıksız çek kaç gün içinde Yazdırılmalı?
  5. Çeklerde zaman aşımı var mı?
  6. Günü gelmeyen çek tahsil edilir mi?

Çeklerde ibraz süresine ilişkin ifadeler nelerdir?

Çek esas itibariyle bir ödeme aracı olduğu için çekte vadeden farklı olarak kısa ibraz süreleri vardır. Çek; - Keşide edildiği (düzenlendiği) yerde ödenecekse on gün, - Keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, bir ay içinde muhatap bankaya ibraz edilmelidir.

Ibraz süresi ne kadardır?

Çekin ibrazı için Türk Ticaret Kanunu'nda çeşitli süreler öngörülmüştür. TTK m.796'ya göre bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gün; düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.

Çek davalarında zaman aşımı kaç yıl?

Bu nedenle zamanaşımı süresi, 6762 sayılı TTK'nın 726. maddesini değiştiren 6273 sayılı Kanunun 7. maddesinin yürürlüğe girdiği 03.02.2012 tarihinden önce ibraz süresi dolan çeklerde altı ay, ibraz süresi bu tarihten sonra dolan çeklerde ise üç yıldır.

Karşılıksız çek kaç gün içinde Yazdırılmalı?

Çek, düzenlendiği (keşide) edildiği yerde ödenecekse 10 gün, Düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse 1 ay içinde ilgili bankaya ibraz edilmelidir.

Çeklerde zaman aşımı var mı?

Zamanaşımı süresi 6762 sayılı TTK'nın 726'ncı maddesini değiştiren 6273 sayılı Kanunun 7'nci maddesinin yürürlüğe girdiği 3.2.2012 tarihinden önce ibraz süresi dolan çeklerde altı ay, ibraz süresi bu tarihten sonra dolan çeklerde ise üç yıldır.

Günü gelmeyen çek tahsil edilir mi?

Çekin vadesi yoktur, görüldüğünde ödenir. Ticari gelenekler gereği vadesi varmış gibi kullanılsa da, aslında çek sahibi çeki istediği zaman bankaya götürüp karşılığını talep edebilir. Çekin, eğer düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günlük ibraz süresi bulunur.