Diyastolik kan basıncı neden yükselir?

İçindekiler:

  1. Diyastolik kan basıncı neden yükselir?
  2. Kan basıncı nasıl değişir?
  3. Kan basıncı arttığında ne olur?
  4. Kan basıncı en yüksek kaç olmalı?

Diyastolik kan basıncı neden yükselir?

Kılcal damarların darlığı Bu dinlenme anında kan vücutta dolaşarak organlara ve dokulara oksijen ve besin götürür. Tansiyon ölçümlerinde Diyastolik tansiyon yüksek çıkmaya yani 90 mm Hg üzerinde olmaya başladıysa genelde bu yükselişin sebebi kılcal damarlardır. Kılcal damarlar olması gerektiğinden daha dardır.

Kan basıncı nasıl değişir?

Kan basıncı normal olarak yaşla artar. Bunun nedeni genellikle atardamarların esnekliklerinin azalmasıdır. Fiziksel etkinlik ve duygusal stres, kan basıncını geçici olarak yükseltebilir.

Kan basıncı arttığında ne olur?

Kan basıncı yüksek olan kişilerin az tuz tüketmesi, kilosunu kontrol altına alması ve düzenli egzersiz yapması önerilir. Kontrol altına alınmayan kan basıncı yüksekliği, böbrek yetmezliği, kalp krizi ve beyin kanaması gibi çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Kan basıncı en yüksek kaç olmalı?

Kan basıncı, kişiden kişiye farklılık gösterse de ideal sistolik kan basıncı 1 mmHg aralığındadır. Küçük tansiyon olarak bilinen diyastolik kan basıncının ise 70-90 mmHg aralığında olması ideal seviye olarak kabul edilir. Genç ve çocuklarda ise daha düşük değerler normal kabul edilebilir.